Vanaf juni ook Startersbanen in Beuningen

Foto:

Het Jongerenloket kan 120 Startersbanen financieren voor inwoners (jonger dan 27 jaar) in de regio met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Beuningse re-integratieverordening voldoet niet een de eisen om inwoners uit Beuningen in aanmerking te laten komen voor deze Startersbanen. Door een kleine aanpassing van de verordening wordt dat vanaf 1 juni 2014 wel mogelijk.Het Regionaal Jongerenloket biedt hulp en begeleiding aan werkloze jongeren op het gebied van scholing en werk. Zij zet zich in voor het voorkomen en bestrijden van voortijdig schoolverlaten en jeugdwerkloosheid in de regio Nijmegen. Het doel is om jongeren terug te leiden naar school of aan het werk te helpen. Ook de gemeente Beuningen participeert in het Jongerenloket.

Het Jongerenloket kan 120 Startersbanen aanbieden aan jongeren uit de regio Nijmegen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Een Startersbaan bestaat uit een
loonkostensubsidie voor een jaar van maximaal 90% van het wettelijk minimum jeugdloon. De Beuningse verordening staat een maximum van 50% toe en wordt naar 90% opgehoogd.

Doel van Startersbanen
Het doel van de startersbaan is uitkeringsgerechtigden tot 27 jaar werkervaring op te laten doen en hun inzetbaarheid te verhogen zodat zij beter in staat zijn regulier werk te verkrijgen en te behouden. De Startersbanen kunnen kosteloos worden ingezet voor jongeren uit de gemeente Beuningen. Deels (1,1 miljoen euro) komt de financiering van het Europees Sociaal Fonds (ESF) en eigen middelen van de gemeente Nijmegen.

In tijden van recessie komen jongeren door gebrek aan werkervaring moeilijk aan een baan. Daardoor wordt de afstand tot de arbeidsmarkt van deze groep jongeren steeds groter. Om werkgevers over te halen jongeren die langer dan zes maanden werkloos zijn toch een kans te geven, wil de gemeente werkgevers een subsidie verstrekken van maximaal 90% van het (Jeugd)minimumloon.

De betreffende werkgevers moeten bereid zijn een arbeidsovereenkomst aan te bieden van minimaal één jaar en zij moeten de betreffende kandidaten voldoende uren werk aanbieden zodat zij met het verdiende loon uit de uitkering geraken. Indien het dienstverband tussentijds stopt of voor minder dan 32 uur per week wordt aangegaan, wordt de subsidie naar rato uitgekeerd.

De startersbaan is een tijdelijke voorziening dat tot aan 1 juni 2015 door het college aangeboden kan worden. De Startersbaan wordt uitgevoerd via mandaat door het Jongerenloket van de gemeente Nijmegen met toepassing van de daar vastgestelde beleidsregels. Werkgevers en kandidaten kunnen via het Jongerenloket informatie krijgen.

Artikel bij de verordening.pdf.

Cookieinstellingen