Beuningen bouwt niet voor de vraag

Foto:

“Maar voor de portemonnee”, aldus Edwin van Boekel, commissielid Financiën en Algemene Zaken en raadslid namens het CDA Beuningen. Edwin plaatste zijn verontwaardiging over het woningbouwprogramma in een blog.’Ik leg graag uit waarom ik me druk maak’,  schrijft Edwin. ‘In de commissievergadering Ruimte van 8 april jongstleden, is het plan voor de nieuwe Hutgraaf gepresenteerd. Een prachtig plan voor een vitale wijk. Helemaal volgens de richtlijnen van het College, daar niet van. Maar in dit plan voor 140 woningen worden 30 goedkope/middel dure woningen voor starters/doorstromers gebouwd en 50 huur/koopwoningen in het betaalbare segment voor 50+ers. Voor de goede orde: dit is nog een plan en wordt nergens meegeteld. Bovendien kunnen we hier nog alle kanten mee op. Maar voorlopig doen we dat niet en houden we vast aan oude regels.’

‘In deze plannen wordt geen rekening gehouden met de vraag van de bevolking naar goedkope huurwoningen. Deze vraag is reëel, en daarom maak ik me zo druk.’

Edwin van Boekel verwijst naar een model met de naam Socrates. Dit model voorspelt vraag naar en aanbod van woningen naar verschillende segmenten, prijsklassen en woonmilieu. In de presentatie is de volgende grafiek opgenomen.

cda-statistiek-socrates

Edwin schrijft verder: ‘In het plaatje leest u twee van de conclusies van de onderzoeker. Kort gezegd, is zijn kritiek vrij ongezouten. In Beuningen bouwen we niet voor de vraag, maar voor de portemonnee. Ten minste, dat hopen we. Ik leg u de grafiek even uit.
– De blauwe lijn is de voorspelde vraag naar de bewuste woningsoort.
– Rood is wat door sloop zal verdwijnen.
– Paars is wat, door welke reden dan ook, leeg zal staan.
– De oranje staaf geeft aan wat er gepland is, en (waarschijnlijk) gebouwd gaat worden.
– U merkt dat ik de groene staaf heb overgeslagen. Dit is de belangrijkste, want deze geeft aan wat de vraag naar de woning zal zijn, in 2020. Let u wel op: dit gaat alleen om Beuningen.’

‘Uw kinderen  zullen nooit een huurwoning kunnen betrekken, want die zijn er niet. Bovendien zal uw woning nooit meer de WOZ-waarde kennen waar u ooit van droomde.

Ik roep op tot een reveille in de woningbouw. Ik roep de plannenmakers op tot het bouwen naar de vraag, en te stoppen met het bouwen voor de portemonnee. Doorbreek deze varkenscyclus!

Zeg Gemeente, wil je iets doen met die gigantische grondvoorraad? Bouw woningen die je kwijt kunt. Bouw woningen voor de kinderen van je inwoners. Zorg ervoor dat de mantelzorgers in de buurt kúnnen blijven wonen. Het bestraffen van scheef-huren heeft niet zoveel zin als er geen huurwoningen zijn. En sommige (scheef-)huurders hebben ondertussen leeftijden bereikt, dat ze geen betaalbare hypotheek meer rond kunnen krijgen, heeft u daar wel eens aan gedacht?

Plan de toekomst, met het oog op de toekomst. En niet met een scheef oog naar het verleden.

Lees de volledige  blog met linkverwijzingen op cda-beuningen.nl.

Cookieinstellingen