‘Beleef de Waal’ groot succes (video)

Foto:

Tijdens ‘Beleef de Waal’ op zaterdag 24 mei 2014 kregen bewoners, ondernemers, betrokkenen en andere geïnteresseerden de kans een kijkje te nemen bij de ontwikkelingen van WaalWeelde. De animo was groot. De boot die langs de projecten voer, zat razendsnel vol. En in de Beuningse uiterwaarden was het een komen en gaan van wandelaars en fietsers.

Om Nijmegen en omgeving te beschermen tegen hoogwater, wordt er meer ruimte voor de Waal gecreëerd. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor natuur en omwonenden. De provincie Gelderland, de Waalgemeenten en tal van natuurorganisaties en belangengroepen zien het ook als een kans om de omgeving mooier, natuurlijker en economisch sterker te maken. Zij hebben zich verenigd in het programma WaalWeelde. Dit jaar worden enkele mijlpalen bereikt: de wandelbrug over ’t Meertje is net geopend, de werkzaamheden in de Stadswaard en Beuningse uiterwaarden zijn gestart, en in het najaar krijgt de Waalkade een opknapbeurt. Tijdens Beleef de Waal werd dit groots gevierd.
 
Uiterwaarden nog mooier maken
De gemeente Beuningen is nauw betrokken bij WaalWeelde. Tijdens Beleef de Waal vonden in de uiterwaarden vele activiteiten plaats. “Deze dag is een uitstekende gelegenheid om Beuningen op de kaart te zetten”, zegt Piet de Klein, wethouder Ruimtelijke Ordening. “Dankzij WaalWeelde worden onze uiterwaarden nog mooier én beter bereikbaar voor bewoners en bezoekers. Vandaag maakt iedereen kennis met de natuur. Er zijn verschillende activiteiten en de toekomstplannen worden toegelicht. We doen dit zonder toeters en bellen; je ervaart de Beuningse uiterwaarden in de sfeer die er altijd heerst.”
 
Meer recreatie met behoud van natuur
Beuningen wil de recreatiemogelijkheden optimaal benutten. Volgens De Klein gaat dit niet ten koste van de rust en de natuur. “De dijk blijft alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Er komen ook geen grote parkeerterreinen. Wel willen we de huidige Struinroute uitbreiden en aansluiten op andere wandelpaden. De strandjes zijn straks beter bereikbaar en je ervaart een weidser uitzicht op de Waal. Voor natuurgebieden die moeten wijken voor de rivier, komt op andere plekken natuur terug. De uiterwaarden gaan er weer uitzien zoals vroeger.”
 
Club vol ideeën
De Klein waardeert de enthousiaste initiatieven van ondernemers en verenigingen uit de regio. “We hebben nu al een club van veertig personen die zich inzet voor de uiterwaarden. Zo zijn er ideeën voor een theetuin, terrasjes en een restaurant met streekproducten. Belangenverenigingen uit omliggende gemeenten maken zich sterk voor een verbinding met de uiterwaarden, zodat je ook vanuit daar een wandeltocht kunt maken. En Historisch Besef Beuningen wil het ‘Weurtse straatje’ in ere herstellen: een historisch pad tussen Weurt en Nijmegen.”
 
Samenwerking voortzetten
De hoofdlijnen voor WaalWeelde staan vast, de details moeten nog worden ingevuld. Inmiddels is gestart met een van de grootste projecten: het graven van de nevengeul tussen Weurt en Beuningen. Deze geul komt er dankzij lobbywerk van onder meer natuurorganisatie ARK, die zelf begint met de aanleg van de ‘Klimaatbuffer’, het begin van de uiteindelijke geul. “Dankzij de goede samenwerking met de provincie en andere partijen hebben we al veel moois kunnen realiseren. Daar gaan we mee door.” De Klein hoopt ook dat de Beuningse uiterwaarden volgend jaar definitief worden opgenomen in het nieuwe Deltaprogramma . Hiermee komt extra geld vrij voor het gebied. “We kunnen de nevengeul dan volledig doortrekken tot de Waal. Dat biedt nog meer mogelijkheden voor natuur en recreatie. Denk bijvoorbeeld aan woon- of restaurantboten.”
 
Meer informatie
Op de website Beuningse Uiterwaarden leest u meer over de ontwikkelingen in de Beuningse uiterwaarden.

Cookieinstellingen