CDA wil volledige aanpak Hulp bij huishouden

Foto:

Dinsdagavond 1 juli wordt in de raad van de gemeente Beuningen de opinienota ‘Bezuiniging Hulp bij het huishouden’ besproken. De raad moet een richting aangeven waar het bij de Hulp bij het huishouden na 2015 naartoe moet gaan. Het CDA wil dat er een complete aanpak is, waarbij de gemeente de regie in de zorgverlening houdt. Het CDA wil dus niet dat een marktpartij uiteindelijk bepaalt hoeveel huishoudelijke hulp een aanvrager krijgt.ADVERTORIAL

Regie

Het CDA vindt het vreemd dat het College van B&W de raad vervolgens nadrukkelijk adviseert te kiezen voor de optie om de uitgaven voor Hulp bij het huishouden omlaag te brengen door middel van resultaatfinanciering. Het CDA vindt dit geen goede optie. De regie ligt dan namelijk niet meer bij de gemeente, maar bij een marktpartij (aanbieder). Die bepaalt uiteindelijk hoeveel huishoudelijke hulp de aanvrager krijgt.

Op terreinen als zorg, openbaar vervoer en energievoorziening is al duidelijk dat dit niet altijd positief uitvalt. Er komt een verzakelijking van de markt. De aanvrager kan geen beroep meer doen op de gemeente omdat zij dit heeft ‘afgekocht’ en op dit punt de regie kwijt is. Daarnaast is van een integrale aanpak bij resultaatfinanciering geen sprake. De vraag om Hulp bij het huishouden is vaak het begin van de keten van zorg die iemand nodig heeft. Bovendien heeft 67% van de aanvragers een laag inkomen. Dit zijn de meest kwetsbaren die een beroep doen op de gemeente. Zij blijven huishoudelijke hulp krijgen, maar gaan van gemiddeld 3½ naar 1 uur. Ook dat is een forse bezuiniging.

Keuzes
Het CDA wil dat het College een voorstel uitwerkt om de uitgaven voor Hulp bij het Huishouden omlaag te brengen door versobering van het indicatieprotocol en de PersoonsGebondenBudget-regeling voor Hulp bij het Huishouden. Dit door duidelijke keuzes te maken. De pijn moet daarbij niet door de meest kwetsbaren geleden worden.

Door het PersoonsGebondenBudget nadrukkelijker te benutten kunnen ook de kosten omlaag. De aanvrager bepaalt zelf waar hij de hulp inkoopt en de het ‘meeste waar voor zijn geld krijgt’. Bovendien lijkt het PersoonsGebondenBudget goedkoper te kunnen dan de regie neer te leggen bij een aanbieder.

Kiezen we voor zorg met marktwerking zonder regie of kiezen we voor integrale aanpak voor de meest kwetsbaren die goede hulp nodig hebben? Het CDA kiest voor de mens die ons het hardst nodig heeft.

Foto: tiverylucky / FreeDigitalPhotos.net

Cookieinstellingen