SP Beuningen start meldpunt WMO

Foto:

Dit doet de SP naar aanleiding van de stemming in de Eerste Kamer waarbij de WMO definitief bij de gemeenten komt te liggen.’Over de schutting gooien’ noemt de SP het. “Dit houdt in dat zorg, zoals huishoudelijke hulp, door de gemeenten be­paald gaat worden”, legt Jos Swartjes, voorzitter van de SP in Beuningen uit. “Veel gemeenten doen dit via een zogeheten keukentafelgesprek. In de praktijk zal een ambtenaar bij ouderen, gehandicapten en chronisch zieken langsgaan om te bespreken of de doelgroep met minder uren rond kan komen. Men zoekt (sturend) samen met de cliënt of hij nog enkele dingen zelf kan doen. Vaak gebeuren dit soort gesprekken onaan­gekon­digd, maar ook wel via een afspraak. Het is belangrijk dat er dan iemand van familie of kennissenkring hierbij aanwezig is en ben je het niet eens met de beslissing dan is beroep mogelijk.”
 
“Wij willen inwoners van de gemeente Beuningen graag met het verzamelen van punten die eventueel misgaan, maar ook in geval van een beroepsprocedure naar de gemeente toe.”

Positie zorgverleners
“Naast de zorgbehoevende zijn uiteraard ook de zorgverleners het slachtoffer van de bezuinigingen”, vervolgt Jos. “De thuiszorgorganisatie Axxicom West Maas en Waal heeft de medewer­kers al voor het blok gezet. Zij kregen een brief met het verzoek om op zeer korte termijn een vernieuwde arbeidsovereenkomst tekenen waar­in staat dat de werknemers van schaal 15 naar schaal 10 gaan. Maar er zijn ook thuiszorgorganisaties die andere bezuinigingstactieken toe­passen zo­als ontslag, minder uren enz.”
 
“Ook het personeel willen we vragen om te reageren. We willen klachten ver­zamelen en door ondersteuning de eensgezindheid onder het personeel bevorderen. Ik denk bijvoorbeeld aan de ondersteuning die wij verleend heb­ben aan de medewerkers van Sensire bij de grote actie in de Achter­hoek.”
 
In geval van vragen kunt u Jos Swartjes bellen: 06 – 537 408 35.

Cookieinstellingen