Jaarlijks eten we een halve kg insecten

Dinsdagavond vertelde William van de Akker (Het Dijkmagazijn) in de Universiteit van Beuningen, dat het eten van insecten voor de deur staat. Overigens zonder dat we het in de gaten hebben eten we jaarlijks al ongeveer een halve kilo. In 100 gram tomatensaus zijn bijvoorbeeld 30 vliegeieren verwerkt.Door Hans Straten

Van de Akker tastte, in een levendig hoorcollege, de volle zaal af op hun acceptatiegraad.  
Doorspekt met humor wist William de zaal met zijn verhalen en beelden te boeien.
Hij demonstreerde een databank te zijn van weetjes en wetenschappelijke gegevens.

a6iuol8puom9glw184i872mml

In het eerste deel liet William niet alleen zien welke insecten we al jaarlijks eten, maar zoemde ook in op het onafwendbare. Bijvoorbeeld vanaf januari gaat de Jumbo in Beuningen insecten in haar assortiment voeren en van de Akker voorspelde dat er op korte termijn kandidaten bij Heel Holland Bakt met een gerecht op basis van insecten zullen verschijnen.

Onafwendbaar, omdat de wereldproductie van voedsel de vraag niet bij gaat houden. Het op grote schaal produceren van insecten, kan een adequaat antwoord hierop zijn.
Voor 1 kg varkensvlees heb je 5 kg voedsel en 3500 liter water nodig.
Voor 1 kg kip is dat 2,5 kg voedsel en 2300 liter water.
Insecten zijn koudbloedig en hebben geen voedsel nodig om zich warm te houden, ze leven veel korter en verbruiken nauwelijks water. Insecten zetten zeer efficiënt voedsel om in eiwitten.

In de pauze werden we getrakteerd op een plakje cake, waarin schildluizen verwerkt waren. Even wennen,  maar het eet al makkelijker wanneer je weet dat de bekende roze koeken hun roze kleur gekregen hebben door  toevoeging van schildluizen.

ikdcltqxxdiwojw8yr9ng2tqq

In het tweede deel van het hoorcollege stond van de Akker stil bij de emoties die insecten oproepen. Hij toonde aan dat emoties cultuur  bepaald  zijn en dat de ratio hierin geen rol van betekenis speelt. Om het kracht bij te zetten toonde hij eetgewoontes van andere culturen en zette dat af tegen onze eigen beleving. Toen spontaan iemand uit de zaal riep wel eens hond gegeten te hebben, was  van de Akker weer snel in zijn repliek  en riep  “eruit”.

Cultuur bepaalt
William:  “In de hongerwinter aten de mensen tulpenbollen, want die bollen lijken op uien en is zo toegankelijker. Toch, als men regenwormen had gegeten, dan was wellicht de hongerwinter minder dramatisch geweest. Want regenwormen zijn er volop, even opgraven, wassen en dan lekker bakken.”

In het laatste deel komt van de Akker met tips en aanbevelingen om je over de emoties heen te zetten.
1. Niet zien of het niet weten.  We eten nu ook al veel dingen zonder te weten wat erin zit.
     Kijk maar eens wat er in knakworst  en kroket  zit.
2. Regelmatig blootstellen. Het vergroot de acceptatiegraad.
3. Koppelen aan een positieve beleving. Bijvoorbeeld met chocolade omgeven.
4. Ratio overwint de emotie. Het gevoel hierbij uitschakelen. Zoals genieten van Bungy
    Jumpen en de rollercoaster.
5. Emoties uitschakelen. De walging zal afnemen als het ‘sexy’ wordt. Bij zoenen heb je
     geen last van andermans speeksel.
6. Sociale invloed of status geven. Op het moment dat het stoer wordt, dan zet je
     walging opzij.

Op het eind van de avond bedankte Hans Koningsbruggen de spreker met een prachtige bos bloemen van sponsor Blanco en kijkt Beuningen.Nieuws.nl  alweer uit naar volgende week, waar we gaan ontdekken wat er zo bijzonder is aan het getal zeven.

day4qmeifw4n17g728ye7lt81
Cookieinstellingen