De magie van ‘Het getal zeven’

Foto:

Dinsdagavond 18 november was het de beurt aan Theo Sastra om tijdens het zesde hoorcollege van de ‘Universiteit van Beuningen’ de magie van ‘Het getal zeven’ aan de 43 aanwezigen uiteen te zetten.

Door Ron Budde
Wij kennen allemaal het getal zeven, zoals de zeven magere en de zeven vette jaren,  en de zevendaagse week, zeven werelddelen enzovoort. Theo Sastra, gefascineerd door het getal zeven neemt de aanwezigen, door middel van een presentatie en eigen bevindingen mee op een tijdreis van het magische getal dat wonderbaarlijk vaak voorkomt.
In de religie schiep God de aarde in zes dagen waarna de zevende dag tot rustdag werd gekozen. Onderzoek toont aan dat één van de zeven dagen in de week o.a. onze hartslag, bloedsomloop en temperatuur lager zijn dan normaal. Ook komt het getal zeven 390 maal voor in het oude testament en 88 maal in het nieuwe testament. 
Goed leiderschap bevat zeven stappen en de oorsprong van de mens in Afrika heeft zeven vertakkingen over de zeven werelddelen. Een onderzoek van psycholoog George Miller stelt dat het korte termijn geheugen maximaal zeven elementen kan omvatten terwijl ieder mens zijn of haar cellen tot in de kleinste details iedere zeven jaar volledig heeft vervangen. Ook de zevendaagse week is niet altijd vanzelfsprekend geweest. In het jaar 328 heeft de Romeinse keizer Constantijn van de acht daagse week een zevendaagse gemaakt. 
Om te bepalen of het getal zeven voor de mens er een is van goddelijke ordening, wordt gekeken naar de cultuur. Hier zijn geen aanwijzingen te vinden, echter kijkt men naar de Biologie (Circaseptan), dan worden er om de zeven dagen schommelingen gevonden in: bloeddruk, bloedzuurgehalte, rode bloedcellen, hartslag, orale temperatuur en de urine chemie. 
‘Het getal 7’, een lezing vol getallen en voldoende stof tot nadenken.
universiteit-van-beuningen-theo-sastra-2
Resterende hoorcolleges voor dit seizoen:
Anda Sabelis 25 november Kinderpsychiatrie in een nieuwe tijd
Bernard Elshout 2 december Wat is NLP? 

Tijd: Dinsdag 20.00 – 21.30 uur
Entree: € 3,00
Locatie: De Vrijboom

Adres: Van Heemstraweg 66, 6641 AG Beuningen
Kaarten verkrijgbaar in alle vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid en via de website http://www.obgz.nl/agenda.
Cookieinstellingen