Kinderpsychiatrie bij Uni van Beuningen

Dinsdagavond was alweer het voorlaatste college in de Vrijboom te Beuningen. Hans van Koningsbruggen (bedenker) wist te melden dat er, gezien het succes, in 2015 een vervolg  op de hoorcolleges gaat komen. Anda Sabelis wist de ‘studenten’ te boeien met een college over kinder- en jeugdpsychiatrie.Door Hans Straten

In de opening blikte Anda terug in de geschiedenis en vertelde dat Plato ontdekte dat het wiegen van een baby een stimuli in het brein veroorzaakt waardoor het betere atleten worden. Ook zag hij dat bij verwenning kinderen prikkelbaar worden en moeilijker zelf beslissingen kunnen nemen en dat bij het tegenovergestelde -een tirannieke opvoeding – kinderen lusteloos worden en het leven eigenlijk niet aankunnen. 
Pas in tweede helft 19e eeuw wordt het mogelijk om kinderen bij verwaarlozende ouders weg te halen en nog maar recent in 2009 wordt de kinder- en jeugdpsychologie een apart erkende specialisatie. Daarvoor was het wel een specialisme, maar het werd als zodanig niet erkend. 

Waarom een diagnose?
“Het is een erkenning en vaak is het voor ouders een bevestiging dat het er niet aan lag dat ze het niet goed deden. Daarnaast komt het ook vaak genoeg voor dat men ongevraagde adviezen krijgt hoe te handelen en dat het dan wel goed komt. Alsof je dat allemaal niet al 10 keer hebt geprobeerd. Zonder diagnose schuilt het gevaar in het zonder zorgvuldige en gegronde reden starten van een behandeling. Van Autisme weten we dat het nooit weg gaat en van ADHD weten we dat ook, wel dat mensen ermee om leren gaan.” 
 

c2m3371akoibhqcs0zbto78rg

Is het zo, dat kinderen met opvoedproblemen aan de onderkant van de maatschappij  sneller bij bureau Jeugdzorg uitkomen en kinderen uit de bovenklasse eerder bij de kinderpsychiater? 
“Ja dat zie je en je ziet ook dat zij direct naar de kinderarts gaan en dan snel een ADHD-medicatie krijgen, ofwel de kortdoordebochtroute.  Ja, er is nog steeds verschil.”

Is het zo dat je op enig moment met Ritalin zou kunnen stoppen? 
“Als het middel werkt, dan zijn mensen heel blij en het blijkt bij gebruik, dat je dingen ‘leert’. Wanneer je op enig moment het medicijn weghaalt, dan zie je dat men iets bijgeleerd heeft. Verder is het zo, hoe jonger je bent hoe meer je moet. Als je ouder wordt dan ga je meer je eigen leven inrichten en kies je een studie die bij je past en dan wordt het makkelijker. Je gaat geen baan kiezen, waarbij je moet stil zitten, als je dat niet kan. De hyperactiviteit wordt minder als je volwassen wordt en wordt meer drukte in je hoofd. Dus medicijnen zijn niet levenslang. ”

Bij volwassenpsychiatrie wordt veel wegbezuinigd, zoals arbeidstherapie  en  psychotherapie, terwijl dat zo enorm belangrijk is? 
 “ Vandaag aan de dag kun je met mensen die in de psychiatrie terechtkomen, alleen maar praten, terwijl dat voor hen nu juist het moeilijkste is en waarom ga je niet lekker met ze muziek maken? Het is heel slecht dat de zorg zo uitgekleed is en dat er onderscheid  gemaakt wordt tussen mensen met een hartprobleem en iemand met een psychisch probleem, waardoor je een eigen bijdrage moet gaan betalen en zo de drempel ophoogt.”

qp09im6p94cbnisci3dx5eoay

“Bij autisme heeft men onderzocht dat er grotere hersenen zijn, dan bij niet autistische mensen. Bij normale ontwikkeling worden namelijk hersenen gesnoeid, omdat er op enig moment als het ware een overschot aan hersenen is, die je niet gebruikt. In de peutertijd en in de pubertijd vindt er enorme snoeiing plaats. Bij autisme gebeurt dat niet zo goed, waardoor je een heleboel verbindingen hebt en het heel lang duurt voordat je informatie hebt verwerkt. Je hebt dan misschien ook stukjes hersenen die heel gespecialiseerd zijn, waardoor je hele bijzondere dingen kunt.”

Het was weer een boeiend college dinsdagavond in de Vrijboom en het publiek vroeg aan het eind van de avond onomwonden om een tweede deel .  Sabelis stemde hiermee in. 

Met een bos bloemen, gesponsord door Blanco, bedankt Hans van Koningsbruggen Anda 

zxyp8w7ismbd1pqgg6rqctvox

Volgende week voorlopig het laatste college over wat is NLP 

Cookieinstellingen