Proefproject ‘Van groot naar beter’ in Beuningen

27 nov 2015, 16:42 Nieuws
human 874979 1920 e1448638909595
’65-plussers die een eengezinswoning huren van Standvast Wonen in de gemeente Beuningen kunnen makkelijk de overstap maken naar een beter passende woning via het proefproject ‘Van groot naar beter’. Dit bevordert de doorstroming binnen de sociale huurwoningen in Beuningen.

Proefproject ‘Van groot naar beter’

Eind vorige week ontvingen alle 65-plussers die een eengezinswoning huren van Standvast Wonen in de gemeente Beuningen een brief (in totaal zo’n 300 huishoudens). In deze brief worden ze uitgenodigd deel te nemen aan het proefproject ‘Van groot naar beter’. Met dit proefproject wil Standvast Wonen Beuningse senioren stimuleren om naar een beter passende woning te verhuizen zodat ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Doorstroming sociale huurwoningen

Standvast Wonen wil meer doorstroming binnen de sociale huur op gang brengen door senioren uit eengezinswoningen te laten verhuizen naar een meer passende woning. Het project ‘Van groot naar beter’ moet de drempel voor mensen om te verhuizen verlagen. Volgens Kees Fes, manager Markt & Klant bij Standvast Wonen, snijdt het mes aan twee kanten bij dit project: “Er komen meer eengezinswoningen beschikbaar én senioren verhuizen naar een meer passende woning waardoor ze prettig en langer zelfstandig kunnen wonen”.

Drempel verlagen

Senioren zijn over het algemeen weinig verhuisgeneigd. Vooral de grote huursprong bij een verhuizing vormt vaak een belemmering. Het bieden van maatwerk kan senioren stimuleren te verhuizen. Mede dankzij de aandacht die de Beuningse huurdersvereniging HBB voor dit onderwerp vroeg, koos Standvast Wonen voor een proefproject in Beuningen. De behoefte aan eengezinswoningen in Beuningen is groot.

Samen zoeken naar maatwerk

De belangstelling voor het proefproject is groot. Inmiddels hebben 33 huishoudens zich opgegeven en aanmelden kan nog steeds (tot 4 december 2015). Uit alle aanmeldingen selecteert Standvast Wonen vervolgens tien huishoudens die mee gaan doen aan het proefproject. Standvast Wonen voert persoonlijke gesprekken waarbij ze samen met de huurders zoekt naar oplossingen op maat. “Op deze manier hopen we belemmeringen om te verhuizen weg te nemen en de woonwensen goed in beeld te krijgen ”, aldus Kees Fes. Oplossingen zijn bijvoorbeeld het bieden van huurkorting om het verschil tussen de huidige huur en de huur van de nieuwe woning te compenseren en het aanbod om via directe toewijzing (lokaal maatwerk) te verhuizen naar een passende woning in Beuningen, Druten of Nijmegen.

Inzicht in belemmeringen

Standvast Wonen vindt het belangrijk dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Een passende woning draagt hier aan bij. Na de proef heeft Standvast Wonen inzicht in welke belemmeringen er spelen bij senioren met een verhuiswens. Zij gebruikt dit inzicht om betere voorlichting te kunnen geven aan ouderen over het zoeken naar een passende woning.