Ruim twee derde van de Nederlanders herkent de drie meest voorkomende signalen: mond, spraak, arm, van een beroerte niet. Daardoor wachten Nederlanders vaak te lang met hulp zoeken.
Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK in opdracht van de Hartstichting.Veel slachtoffers arriveren pas na uren op de spoedeisende hulp, terwijl het cruciaal is dat behandeling zo spoedig mogelijk start om hersenbeschadiging te voorkomen.
De Hartstichting start daarom vandaag een publiekscampagne met de introductie van een nieuw geheugensteuntje om de signalen te onthouden. Een beroerte is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit in ons land en een van de dodelijkste hart- en vaatziekten.
Recent onderzoek onder ruim 1000 mensen toont aan dat de meeste mensen de 3 meest voorkomende signalen van een beroerte niet herkennen. Slechts 31% van de respondenten zegt spontaan een beroerte te herkennen aan een scheve mond, spraakproblemen, en een verlamming van een arm.
Dit percentage is nog lager bij respondenten die niet eerder (in hun omgeving) in aanraking zijn geweest met een beroerte (22%). Bovendien herkennen mannen de signalen minder vaak (25%) dan vrouwen (38%).