Scouting Ewijk; al 60 jaar een avontuurlijk begrip

Foto: Scouting Ewijk

Scouting Ewijk viert dit jaar haar 60e verjaardag. Al sinds 1956 staat deze vereniging voor avontuur, plezier en sensatie voor jeugd en volwassenen in en om de natuur.

Terugkijkend vormt Scouting Ewijk daarmee een niet weg te denken element in het dorpse verenigingsleven: want zeg nou zelf, iedereen in Ewijk kent wel iemand die bij Scouting is of is geweest. In die 60 jaar hebben vele duizenden kinderen, tieners en volwassenen deel uit gemaakt van die gezellige, creatieve, maar ook leerzame scoutingfamilie. Wat de scouts betreft gaan ze daarom nog zeker 60 jaar door met spelenderwijs avonturieren, elkaar uitdagen in sport en spel, en samen met hun vriendjes en vriendinnetjes de wijde wereld ontdekken. In ieder geval staat er 20, 21 en 22 mei a.s. een onwijs gaaf jubileum weekend voor de deur.

Maar wat doen die kinderen en jongeren dan eigenlijk zoal bij Scouting Ewijk? Het antwoord daarop is zo divers dat het moeilijk in een paar regels tekst te vatten is; je kunt beter eens luisteren naar de enthousiaste verhalen van een jeugdlid. De doelstelling is in ieder geval in al die jaren hetzelfde gebleven: een plezierige en uitdagende vrijetijdsbeleving bieden in de natuur, aan meisjes en jongens, in een veilige en leerzame speelomgeving, die bijdraagt aan de persoonlijke vorming. De invulling daarvan verandert door de jaren heen om boeiend en eigentijds te blijven.

Meegaan met de tijd

Zo gaat er bij puzzel- of kompastochten vaak GPS mee in plaats van een ouderwets kompas; bij droppings worden er hints gegeven via WhatsApp; het stereotype ‘padvinders uniform’ is vervangen door een mooie praktische outdoor-bestendige bloes; lichtgewicht kampeermateriaal scheelt kilo’s aan de rugzak en via internet is een kampeeradres elders in het land of Europa snel gevonden.

Oliebollenactie

De “gewone” Ewijkenaar kent Scouting misschien vooral van de activiteiten waarmee zij naar buiten zichtbaar zijn: zo is de Oliebollenactie al tientallen jaren bij ieder huis met een deurbel bekend. Daarnaast zijn de scouts met enige regelmaat in het drop te vinden tijdens spannende spooktochten of moeilijke puzzeltochten.

Officiële oprichting

De welpen kwamen in 1955 al bijeen aan de Koningstraat. De verkenners hadden begin 1956 hun bijeenkomsten in een boomgaard. Na de officiële oprichting kreeg de jongenstak, verkenners en welpen, de naam St Antonius en de meisjestak, toen alleen nog de gidsen, Jeanne d’Arc. Deze drie groepen opereerden in die tijd nog geheel zelfstandig. Geheel onafhankelijk van elkaar werd het spel van verkennen gespeeld. In 1961 kregen meisjestak en jongenstak ieder een eigen blokhut aan het Schoolpad. De blokhut van de jongenstak werd in 1969 door brand verwoest. In overleg met de gidsengroep mocht er tijdelijk gebruik gemaakt worden van de blokhut van de gidsen.

Gekraakt onderkomen

Eind 1970 kreeg Scouting , in overleg met wijlen Burgmeester Blessing, toestemming om de boerderij van fam. Reuvers op de hoek Blatenplak-Klaphekstraat te betrekken (cq te kraken). Vanaf dat moment waren de drie groepen gehuisvest in één gebouw, waardoor een goede samenwerking tot stand kwam. Op basis hiervan is in februari 1971 Scouting’71 Ewijk opgericht waarin alle drie groepen werden ondergebracht.
image-5992856

Ledenexplosie

Vlak na de oprichting werd in mei 1971 de kaboutergroep opgericht. Al snel werd deze gevolgd door de Sherpagroep in september 1971 en in 1973 de Rowangroep . Onze jongste groep de Bevers werd in september 1982 opgericht. In 1993 kreeg Scouting Ewijk te maken met een ledenexplosie waardoor er een oplossing gezocht moest worden bij de jongere groepen om toch alle kinderen, die zich aanmeldden, te kunnen plaatsen. In 1994 is daarom de Esta-groep van start gegaan, voor met name de kinderen van groep 3 en 4 van de basisschool.

Nieuw Onderkomen

Na 20 jaar trouwe dienst werd het tijd om op zoek te gaan naar nieuwe locatie. Al snel werd de bouw gestart op een natuurrijke locatie aan de binnenweg. In 2002 was ’t Nije Nest geboren.

In 2008 is de Groepsvereniging Scouting Ewijk opgericht hier zijn nu de leden ingebracht. Scouting Ewijk is ook een actief lid van Scouting Nederland.

Jubileum

Tot de dag van vandaag komen de Bevers, Esta’s, Kabouters, Welpen, Scouts en de Explorers wekelijks bij elkaar. Daarom staat het weekend van 20, 21 en 22 mei compleet in het teken van het 60 jarig jubileum. Voor iedereen die in de afgelopen 60 jaar ooit actief is geweest binnen Scouting Ewijk, als jeugdlid, leiding, bestuurslid, of kookstaf. Vrijdagavond is de aftrap in het MFA te Ewijk. Daarna volgt een heuse speurtocht naar het ’t Nije Nest. Het belooft een avontuurlijk weekend te worden; De scoutingfamilie is nog nooit zo compleet geweest!

Meer informatie over deze avontuurlijke vereniging vindt u op www.scoutingewijk.nl.

Cookieinstellingen