Vrijwilligers gevraagd Hoogstambrigade Winssen

Foto: BNG

Donderdag 28 juli 2016 – In september 2015 zijn wij met een groep enthousiaste mensen gestart met het in ere herstellen van de prachtige historische (dorps)boomgaard naast de St. Antonius van Padua kerk in Winssen. De boomgaard telt ruim 400 fruitbomen en staat er na een drastische snoeibeurt weer aardig bij. Zij vormt al jaren het groene hart van het dorp en het is de bedoeling dat de boomgaard weer zijn allure van vroeger terug krijgt. Daarnaast streven we er (in overleg met de betrokken partijen) naar om de boomgaard partijen toegankelijk te maken.

Klassieke boomgaard

De dorpsboomgaard bij de St. Antonius van Padua kerk in Winssen is een klassiek voorbeeld van een oude boomgaard bij een kerk. Er zijn nog hoogstammen, maar ook halfstammen aanwezig. In de boomgaard zijn in de loop der jaren bomen uitgevallen. Na de forse snoeibeurt in het najaar van 2015 hebben wij in november 11 nieuwe hoogstam fruitbomen geplant. Wethouder Piet de Kleijn heeft op 14 november 2015 samen met pastor Bertus Visschedijk de “eerste” boom (een Haneman) geplant (zie foto) en de komende jaren zullen er nog vele volgen.

Versterking gevraagd

De huidige groep vrijwilligers kan hierbij nog wel versterking gebruiken en doet bij deze een oproep aan mensen die nog wat vrije tijd over hebben en het leuk vinden om lekker actief en gezellig bezig te zijn.

Onze vrijwilligersgroep bestaat op papier uit zo’n 15 man, maar in de praktijk is het toch vaak een kleine vaste club die zich op een aantal woensdagavonden en zaterdagochtenden inzet. Naast snoeiwerkzaamheden is er nog van alles in en aan de boomgaard te doen. Je hoeft dus niet persé verstand te hebben van snoeien. En na onze werkzaamheden zitten we (bijna) altijd nog even gezellig na in de boomgaard op de door Piet Bruisten geschonken picknickbank.

Wij worden bij onze werkzaamheden met raad en daad ondersteund door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en het project wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, de gemeente Beuningen en de parochie H. Johannes XXIII.

Hebben wij je enthousiast gemaakt en wil je ook een steentje bijdragen aan dit prachtige project of wil je eerst even een kijkje komen nemen bij onze klusdagen of –avonden, neem dan contact op met Joep Gerrits en stuur een mailtje naar [email protected]. Bellen kan evt. ook: 06-14266361

Hopelijk tot snel in de boomgaard!

Lees ook:

Cookieinstellingen