Film Kollektivet in Filmhuis+ Theater de Molen

Foto: Theater de Molen

In het voorprogramma een gesprek met Hanneke Beld en Mare Nynke Zijlstra van de Initiatiefgroep Ecologisch Wonen (IEWAN). Zij vertellen over het leven in groepsverband, zoals vergelijkbaar is in de film Kollektivet.

Wie kiest voor wonen bij IEWAN maakt niet alleen een bewuste keuze voor een ecologische manier van wonen en leven, maar ook voor wonen in groepsverband. Bewoners kennen elkaar, delen voorzieningen en dragen gezamenlijk zorg voor hun leefomgeving.

Film Kollektivet

Zijn vrouw Anna is dolenthousiast en ziet allerlei mogelijkheden in het landhuis dat ze geërfd hebben van zijn vader, Erik twijfelt nog. “Je raakt elkaar kwijt in een groot huis.” Niet alleen is het veel te duur, het is ook veel te groot voor het echtpaar en hun tienerdochter. Zij vindt de oude, karakteristieke villa een fantastisch huis, dat gevuld kan worden met fantastische mensen. Ole, bijvoorbeeld, hun linksige vriend. Ole heeft wel zin, maar geen geld en dus moeten er nog meer vrienden aan te pas komen. Voor Anna en Erik het goed en wel doorhebben is een heuse commune geboren, een noviteit nog in het Denemarken van 1975. De intellectuele club heeft de perfecte plek gevonden voor hun idealen van onvoorwaardelijke liefde en saamhorigheid. Maar het duurt niet lang of de realiteit komt binnensijpelen en het gezin moet erkennen dat papa gelijk had: dat ze elkaar inderdaad kwijt beginnen te raken.

Thomas Vinterberg weet waarover hij spreekt. De Deense regisseur, bekend van Festen en Jagten en Engelstalige uitstapjes als Far from the Madding Crowd, is zelf opgegroeid in een commune. Hij verklaart er veel bier en genitaliën te hebben gezien en ook het nodige leed, maar het is vooral de warmte en de verbintenis die hem het meest is bijgebleven.

Kollektivet is na Submarino (2010) en Jagten (2012) de derde samenwerking tussen regisseur Vinterberg en scenarioschrijver Tobias Lindholm.

Datum: zondag 18 december 2016
Tijd: 19:30 uur
Locatie: Theater de Molen
Plaats: Molenstraat 54, Beuningen

Entree € 7,50 (online)

Cookieinstellingen