Marjolein Buis naar halve finale Roland Garros

Foto: Marjolein Buis

PARIJS – Deze week verdedigt Marjolein Buis haar titel op het gravel van Roland Garros. In de kwartfinale trof ze de enige speelster die ze juist níet wilde treffen. Maar juist in Parijs, waar Buis vorig jaar de beste was, lukte het haar wel wat haar de afgelopen keren niet is gelukt: winnen van landgenote Diede de Groot.

Het was snikheet in Parijs. Voor zowel de speelsters als de meegereisde fans op de tribune was het een ware slijtageslag. Buis en De Groot hadden ruim drie uur nodig om te bepalen wie er door mocht naar de halve finale.

De eerste game duurde al meer dan tien minuten. Deze ging uiteindelijk naar De Groot. Toch was het Buis die snel weer langszij kwam en op 6/5 mocht serveren voor de set. Vanaf 30-30 zorgden twee dubbele fouten ervoor dat de tiebreak de beslissing moest brengen. Op 5-6 kreeg De Groot als eerste een setpoint, maar 5 punten later was het Buis die aan het langste eind trok en de tiebreak met 9-7 voor zich opeiste.

De tweede set ging wederom zeer gelijk op. Tot aan 4/4 kon het alle kanten op. Twee mindere games van Buis leidden tot een beslissende derde set.

Ook deze set was het bloedstollend spannend. Lange games, mooie punten, onnodige fouten, alles was inbegrepen. Losgeraakte tape bij Buis zorgde voor een technische pauze bij een 2/3 achterstand. Op 4/5 kreeg De Groot twee matchpoints, maar die waren niet besteed aan haar. Buis kwam langzij en ging erop en erover. Om 6/5 en 40-30 was het eerste matchpoint voor Buis meteen raak. Het resultaat, een zeer fraaie 7/6 (7) 4/6 7/5 overwinning op De Groot (nummer 3 van de wereld), van wie het de laatste ontmoetingen maar niet lukte te winnen.

Morgen speelt Buis in de halve finale tegen de nummer 2 van de wereld, Yui Kamiji uit Japan. Ook vorig jaar speelden de speelsters tegen elkaar in de halve finale. Toen was het Buis die na twee spannende sets de sterkste bleek.

Later op de dag spelen Buis en Kamiji samen het dubbelspel tegen wederom Diede de Groot, die samen met de Engelse Jordanne Whiley speelt.

Livescores zijn beschikbaar via www.rolandgarros.com. Mensen met een zwak hart, wees gewaarschuwd, want het volgen van het livescoreboard zonder de wedstrijd te zien is nog veel spannender dan in het stadion zitten…

Voor meer informatie, zie www.marjoleinbuis.nl.

Cookieinstellingen