Buis en coach uit elkaar

Foto: Marjolein Buis

De Beuningse rolstoeltennisster Marjolein Buis en haar coach Aad Zwaan hebben hun samenwerking beëindigd. De twee, die op de tennisbaan samen jarenlang veel successen hebben behaald, hebben besloten elk een andere koers te gaan varen.

Het was Zwaan via wie Buis in 2005 in aanraking kwam met rolstoeltennis. De toenmalige bondscoach gaf Buis na een clinic de mogelijkheid om met een groep jeugdspelers onder de hoede van de bond te komen trainen. Een jaar later begon Buis met privétraining bij Zwaan. Naarmate de jaren vorderden is de samenwerking geïntensiveerd. Toen Zwaan in 2008 stopte met zijn werk bij de tennisbond, richtte hij zich nog meer op het begeleiden van enkele topspelers en spelers met potentie, van wie Buis er één was. De jarenlange ervaring en kennis van Zwaan, gecombineerd met het harde werken van Buis, zorgde ervoor dat de twee samen veel internationale successen konden boeken. Daarvan springen het winnen van het enkelspel op Roland Garros in 2016 en de gouden en zilveren medailles in het dubbelspel tijdens de Paralympische Spelen van 2012 en 2016 het meest in het oog.

Buis vertelt over de samenwerking: “Ik heb ontzettend veel aan Aad te danken. Bijna niemand geloofde dat ik ver zou kunnen komen in het rolstoeltennis, maar hij zag wat in mij en wilde ervoor gaan. Zijn gedrevenheid was geweldig en ik heb jarenlang met ontzettend veel plezier onder hem getraind en veel van hem geleerd. We hebben resultaten geboekt die niemand tien jaar geleden voor mogelijk had gehouden en ik ben hem dankbaar voor alles wat hij voor mij heeft betekend.”

Het beëindigen van de samenwerking met haar coach, verandert voor Buis niets aan haar sportieve doelen. Ze streeft er nog steeds naar om een tweede grandslamtitel in het enkelspel te veroveren en tijdens de Paralympische Spelen in Tokio op het erepodium te staan.

Meer informatie over Marjolein Buis is te vinden op: www.marjoleinbuis.nl

Lees ook:

Cookieinstellingen