Column Jan Hermens: Stevig smashen

Foto: Jan Hermens

Na zwemmen is het campingsport nummer twee: badminton. Een waslijn voldoet als netje. Er mag gerust wat ondergoed aan wapperen. Openluchtbadminton kent een paar uitdagingen. Allereerst de wind. De een mept zich het schompelazerus, de ander houdt zich voortdurend in. Wie tegen de zon in kijkt, ziet het pluimpje nauwelijks.

De juiste uitrusting is van belang. Vakantiespeelgoed hoeft niet duur te zijn, maar een te slap bespannen badmintonracket is funest voor de ware campingatleet.

Stel je voor: je bent in topvorm, je voetenwerk is beter dan ooit, je reflexen scherper dan een Zwitsers zakmes. Alles wijst erop dat het deze zomer gaat lukken. Eindelijk kampioen van camping ’t Heidehaasje, na al die jaren intensieve training. Je oog richt zich op de shuttle, al je spieren zijn gespannen. Je smasht met volle kracht. Waar is dat pluimpje nu? Het ligt niet op de grond, het zweeft niet in een baan rond de aarde, het hangt in je racket. Ziedaar het probleem van te losse snaren.

Campingbadminton en ‘echt’ badminton zijn als hond en wolf. Nauw aan elkaar verwant en toch behoorlijk verschillend. Kampeerders houden de shuttle zolang mogelijk in de lucht. Zaalsporters slaan hem zo snel mogelijk naar de grond. Ik kan het weten, want ik ben al jaren lid van Badmintonclub ’t Winssense Shuttletje en heb heel wat pluimpjes om de oren gekregen. In het seizoen spelen we elke woensdagavond en zondagochtend recreatieve partijtjes in De Paulus. Dat seizoen begint toevallig vandaag.

Wil je meedoen? Dat mag! Je hoeft niet perse van Olympisch niveau te zijn om een potje te komen vliegenmeppen. We hebben namelijk besloten geen delegatie naar de Spelen van Tokyo af te vaardigen. Te ver weg.

Of badminton moeilijk is? Niet bij ’t Winssense Shuttletje. Wie het tuutje af en toe weet te raken, is al een heel eind. Het fijnslijpen van tactiek en techniek komt later wel. Wat mijzelf betreft: ik beheers ondanks al mijn ervaring de korte service amper. Ik ken bovendien maar één tactiek: hard achter alle shuttles aanhollen. Desondanks kan ik aardig meekomen.

Kort gezegd: onderschat jezelf niet, kom gerust ontdekken hoe heerlijk het is om eens stevig te smashen. Tot zover dit reclameblok.

Cookieinstellingen