Column Jan Hermens: Sportveld

Foto: Jan Hermens

Het onderwerp voor deze column valt zomaar bij me in de bus. Dat is handig. Ik lees het schrijven met groeiende belangstelling. Hmm, er ligt een plan voor een topsportaccommodatie in Winssen. Om precies te zijn schuin voor mijn voordeur. Dat betekent dat ik bij wedstrijden eerste rang zit, gratis en voor niets. Bakje chips, drankje en genieten van de verrichtingen van de atleten. Heerlijk vanaf mijn eigen bank.

Oké, jeu de boules is misschien niet de kijksport bij uitstek, maar vergis je niet, zo’n potje kan bloedstollend spannend zijn! Soms is met het blote oog nauwelijks waarneembaar welke bal in winnende positie ligt. Een meetlat mag dan ook nooit ontbreken. Ik ben wel een beetje bang voor rellen.

Senioren kunnen fanatiek zijn als ze sporten, die moet je niet onderschatten. Ik zie de wandelstokken al zwaaien. En wat te denken van alle supporters? Wat extra blauw op straat kan geen kwaad als er wedstrijden op de agenda staan. Verder vind ik het allemaal prima.

Een paar maanden geleden had ik nog het plan boswandelingen uit te zetten op het stukje groen in mijn straat. De acacia’s hadden zich namelijk enthousiast voortgeplant. Een maaimachine maakte echter abrupt een eind aan mijn voornemen.

Nu wil de Seniorenvereniging Winssen er een jeu de boulesbaan aanleggen. Prima, lijkt me best gezellig. Ik woon ver genoeg van het speelveld vandaan. Uit koers geraakte ballen treffen mijn ramen niet. Voorzieningen zijn er op die groenstrook verder niet. Sporters verbruiken veel energie. Ik ruik handel. Koffie, thee en een versnapering tegen een geringe vergoeding. Misschien zelfs een borreltje na afloop. Of zou ik daarvoor een horecavergunning nodig hebben?

Ik adviseer de senioren in de winter een laagje water op de baan te spuiten. Kunnen ze curling spelen. Die sport lijkt wel wat op jeu de boules. Ik kan het weten, want ik heb weleens ‘gecurld’, op een officiële baan. Curling is de snelste manier om een spagaat te leren maken. Het eerste WK (Winssens Kampioenschap) curling, bij mij voor de deur. Dat zou wat zijn. En in de zomer een internationaal jeu de boulestoernooi. De spelersbussen mogen op het Van Ghent-plein parkeren. Ja, ik heb een goed gevoel bij dat jeu de boules!

Cookieinstellingen