Social Return eenvoudiger voor bedrijven

Foto: Bng

De gemeente Beuningen ondertekende woensdag 2 oktober samen met overheden in Gelderland en Overijssel het Convenant Social Return Oost Nederland. De overheden spraken af om dezelfde regels te gebruiken voor Social Return. Hierdoor kunnen bedrijven makkelijker aan de voorwaarden van Social Return voldoen. Een belangrijke ontwikkeling, want hoe makkelijker het is voor bedrijven, hoe meer mensen we kunnen helpen die moeilijk aan werk komen.

Social Return On Investment

De afgelopen tien jaar gingen steeds meer overheden en semioverheden aan de slag met Social Return. Bedrijven die een opdracht krijgen van een overheid doen daarvoor iets terug. Zij geven bijvoorbeeld mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een baan bij hun bedrijf. Overheden mogen zelf beslissen hoe ze deze Social Return vragen. De verschillende regels waren lastig voor de bedrijven. In Oost Nederland kiezen verschillende overheden daarom nu voor een zelfde proces en waardering.

Eén beleid in Oost Nederland

WerkBedrijf Rijk van Nijmegen wil al langer één werkwijze. Ron van Wamel, directielid WerkBedrijf: “We hebben een tijd geleden in de regio Rijk van Nijmegen al een denktank opgericht over de herijking van SROI. Dit gaf input die goed van pas kwam tijdens het opstellen van een gezamenlijke werkwijze. Voor bedrijven betekent dit uniformiteit en meer mogelijkheden voor maatwerk. In de werkwijze maken we namelijk gebruik van de bouwblokkenmethode. Het uitgangspunt blijft het plaatsen van mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Maar als dat niet direct lukt, zijn er ook andere mogelijkheden om te voldoen aan de SROI verplichting. Denk bijvoorbeeld aan het inkopen bij een sociale onderneming, het geven van voorlichting of het faciliteren van trainingen en workshops. Zo werken we samen met ondernemers aan een arbeidsmarkt waar iedereen mee doet.”

Reacties