Elpeehoezen Jan Leijtens te zien tijdens Beuningse Kunstroute

Foto: Jan Leijtens

Maak een wandeling door leven en muziek van Jan Leijtens. Hij heeft 24 elpeehoezen op panelen (60 x 60) geschilderd en deze zijn in het Molenhuis te zien tijdens de Beuningse Kunstroute. Welke hoezen herken je en wat roepen die bij je op? Live muziek door Ton Burgers (gitaar) kan je daar bij helpen.

Jan vertelt hoe hij op het idee kwam om een elpeehoes te schilderen: ‘dat gebeurde na de geboorte van mijn kleindochter Abbey. Haar naam is gekozen toen haar ouders in Londen op het zebrapad stonden. Toevallig is Abbey Road ook één van de eerste elpees die ik kocht en nog steeds een van mijn favorieten. Ik had hem nog liggen en gaf hem aan mijn dochter te leen na de geboorte van Abbey. En toen ik hem terugkreeg dacht ik ‘ik ga hem schilderen, 4 keer zo groot’.

Het idee groeide en uiteindelijk heeft hij 24 hoezen geschilderd. Met alle elpees heeft hij een band. Met de afbeelding die sprekend is, met de muziek die erop staat en uiteraard de fase van het muzikale leven die daarbij hoort. Tijdens het schilderen kwam terug wat het voor Jan betekende: de binding met mensen, vrienden die je door muziek krijgt. Samen emoties ervaren en delen, plezier maken.

Zijn muziekvoorkeur is heel breed en ook de hoezen zijn heel verschillend. Vooral de hoes van Layla bijvoorbeeld vond hij heel prettig om te schilderen. En U2 heel leuk om te doen, het deed hem herinneren aan zijn kamertijd, hij was een vroege fan van U2. Fairport Convention was fucking moeilijk.

Eind jaren 90 stopte Jan met het kopen van elpees, omdat hij een cd-speler kocht. De muziek bleef belangrijk voor hem maar de afbeeldingen werden kleiner daardoor minder belangrijk. Nu blijkt dat toch wel jammer.

Elpeehoezen Jan Leijtens
Met gitaar intermezzo’s door Ton Burgers
Zaterdag 18 en zondag 19 september van 12:00 tot 17:00 uur
Molenhuis, Molenstraat 54, 6641 BK Beuningen

Cookieinstellingen