Geen animo voor NK Tegelwippen in Beuningen

Foto: NK Tegelwippen

Beuningen speelt geen enkele rol bij het NK Tegelwippen dat vorige maand van start ging. In de gemeente is volgens een tussenstand geen enkele tegen ‘gewipt’ om plaats te maken voor groen. Er is althans geen enkele tegel aangemeld.

Door heel Nederland strijden tot en met 31 oktober verschillende gemeenten met elkaar. In deze periode worden in heel Nederland tegels vervangen door groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten.

30 x 30 centimeter

Iedereen die tegels vervangt door groen kan dit aangeven op de site van het NK Tegelwippen. Dit aantal wordt dan opgeteld bij de stand van de gemeente. Voor Beuningen is dat tot nu toe 0. Een tegel is 30 bij 30 centimeter. Alle stenen die kleiner of groter zijn moeten dus worden omgerekend naar dit formaat. Er gaan 11 tegels in een vierkante meter.

Bij de kleine gemeenten (minder dan 50.000 inwoners, zoals de gemeente Beuningen) gaat IJsselstein op kop met ruim 12.000 gewipte tegels.

Klimaatverandering

Uit het recente rapport van het IPCC blijkt dat de gevolgen van klimaatverandering nog ernstiger zijn dan gedacht. Omdat tegen te gaan dient de CO2-uitstoot te worden aangepakt en maatregelen te worden genomen om ons aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Dat kan ook op kleine schaal.

6,4 miljoen tuinen

Er zijn in Nederland ongeveer 6,4 miljoen tuinen. Dit resulteert in een totaaloppervlak aan tuinen van ruim 107.000 hectare (Cobra Groeninzicht). Van al deze tuinen is ruim 46 procent betegeld. Wanneer deze tuinen gevuld zouden zijn met bomen, planten en moestuintjes zou dat een enorme boost geven aan de biodiversiteit in ons land en bijdragen aan klimaatoplossingen.

Cookieinstellingen