Veilig vakantie vieren

Foto: Stefan Schweihofer via Pixabay

Eindelijk, het is tijd voor vakantie! Even lekker zorgeloos genieten en ontspannen. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om veilig op vakantie te gaan of om veilig thuis vakantie te vieren. Wij geven je alle informatie die je nog nodig hebt om veilig te kunnen genieten!

Alarmnummer 1-1-2

De Europese Unie heeft het iedereen makkelijk gemaakt. Alle landen van de Europese Uni (EU) hebben namelijk hetzelfde alarmnummer: 1-1-2. Bovendien gebruiken zo’n 60 andere landen hetzelfde alarmnummer als wij, wel zo handig in hectische situaties.
Kijk voordat je op vakantie gaat, naar andere noodnummers van je vakantiebestemming voor niet levensbedreigende situaties en sla deze op in je telefoon. Wil je meer informatie hebben over je vakantiebestemming? Dan heeft het ministerie van Buitenlandse zaken en Douane een handige app. De Reisapp geeft informatie over verkeer, veiligheidsrisico’s, het coronavirus, een reischecklist en tips van de ambassade van jouw vakantiebestemming. Bekijk en download de app via de website van Nederland Wereldwijd

Inpakken maar!

Het enige wat je nog te wachten staat is inpakken! Vergeet je slippers en strandbal niet, maar denk je er ook aan wat er verplicht mee in de auto moet in het buitenland? In sommige landen zijn een brandblusser en zelfs reservelampjes verplicht. De ANWB heeft alles online voor je op een rijtje gezet zodat je niks vergeet.

Veilig barbecueën

Hoe lekker die geroosterde groenten of spareribs ook zijn, het is ook belangrijk om de gevaren van barbecueën te kennen. Een barbecue kan een ongecontroleerde brand of akelige brandwonden veroorzaken. Met de volgende tips ga jij deze zomer een brandveilige barbecue-zomer tegemoet!

Plaats van de barbecue

Let er op dat de barbecue uit de buurt staat van houten schuttingen, (party)tenten, tuinmeubels of andere objecten. Deze kunnen namelijk makkelijk vlam vatten. Zorg ervoor dat de barbecue een windvrije en stabiele plaats heeft.

Veilig gebruik van de barbecue

Het is belangrijk dat de barbecue veilig wordt aangestoken. Spiritus, benzine of andere brandbare vloeistoffen kunnen een steekvlam veroorzaken bij open vuur. Voorkom een steekvlam door alleen aanmaakblokjes te gebruiken bij het aansteken van de barbecue.

Bescherming en bestrijding

Zorg er altijd voor dat je jezelf en anderen goed beschermt. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van de barbecue en draag als chef-barbecue kleding of een schort om je huid te beschermen. Hoe warm het ook is, ga nooit met een ontbloot lichaam barbecueën. Dit kan ernstige brandwonden veroorzaken. Houd tot slot altijd een blusmiddel in de buurt, bijvoorbeeld een emmer met zand.

Wees voorbereid op een heerlijke, veilige zomer!

Cookieinstellingen