Gelderse initiatiefnemers gezocht voor een Tiny Forest

Foto: IVN

Gelderlanders worden uitgenodigd voor het planten van een eigen Tiny Forest. Een Tiny Forest is een inheems minibos dat biodiversiteit stimuleert en een fijne plek is voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren.

Do-It-Yourself Tiny Forest

Een Do-it-Yourself Tiny Forest is een inheems bos van minimaal 100 m2 dat wordt aangelegd op eigen grond: dat kan in eigen achtertuin, in een gemeenschappelijke tuin van een appartementencomplex, of op het terrein van een bedrijf of school. Er is een subsidie beschikbaar, met de voorwaarde dat ook anderen kunnen genieten van deze nieuwe stukken natuur.

Bestaande Tiny Forest-initiatieven in Gelderland

Sinds 2020 zijn er met steun van de provincie Gelderland al meer dan zestig Tiny Forests gerealiseerd in Gelderse achtertuinen. Deze initiatiefnemers hebben honderden vierkante meters aan nieuw bos aangelegd in Gelderland. Ook weten zij andere mensen te inspireren om in actie te komen voor natuur. Ze werken samen met buren of schoolklassen in hun bos, of ontvangen bezoekers tijdens lokale kunstroutes of Open Tuinendag. Sommigen plaatsen een bankje in hun Tiny Forest, zodat wandelaars of fietsers kunnen genieten op een mooie plek.

Uitnodiging om deel te nemen aan het initiatief

Wil je ook een bos in je tuin of in je buurt? IVN Natuureducatie zoekt 40 nieuwe initiatiefnemers die de natuur lokaal willen versterken. De subsidieregeling ‘Do-It-Yourself Tiny Forest Gelderland’ is weer beschikbaar. Deelnemers ontvangen begeleiding en ondersteuning van IVN Gelderland gedurende dit hele traject. Onder meer in de vorm van een financiële bijdrage voor materiaalkosten en een leerzame cursus over de Tiny Forest plantmethode.

Inschrijven voor deelname

Om deel te nemen kunnen geïnteresseerden zich inschrijven op de website van IVN Gelderland. De inschrijvingsperiode loopt tot 30 november 2023. Zie www.ivn.nl/provincies/gelderland/diy-tiny-forest/.

Meer informatie over tuinvergroening

Meer informatie over vergroenen van de eigen tuin is te vinden op www.dijkmagazijnbeuningen.nl/steenbreek/

Cookieinstellingen