Beuningen’s nieuwe mobiliteitsvisie: veilig en duurzaam

Foto: politie

BEUNINGEN – Het bestuur van Beuningen merkt op dat de verkeersdrukte op wegen, fietspaden en voetpaden de laatste jaren blijft toenemen. Deze constatering is terug te vinden in de nieuwe mobiliteitsvisie, die op 19 december aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Het voorgaande mobiliteitsbeleid dateert uit 2011.

In vergelijking met twaalf jaar geleden zijn er nu meer diverse verkeersdeelnemers, is er meer afleiding en groeit de groep kwetsbare weggebruikers. Het college is van mening dat de eerder ingezette daling van het aantal verkeersslachtoffers stagneert, mede door deze ontwikkelingen.

Het doel van het college is om deze negatieve trend om te buigen, en daarom richt de mobiliteitsvisie zich voornamelijk op het verbeteren van de verkeersveiligheid. Het plan omvat maatregelen om het gedrag van verkeersdeelnemers te beïnvloeden via educatie, campagnes en handhaving, met extra aandacht voor onveilige locaties.

De gemeente streeft naar een toegankelijke en gezonde leefomgeving, waarbij de nadelige effecten van het verkeer worden geminimaliseerd. Het behoud van zelfstandige mobiliteit is eveneens van groot belang, met een focus op actieve mobiliteit, zoals fietsen en lopen. Om dit te ondersteunen, richt de gemeente zich onder andere op het verbeteren van het fiets- en voetgangersnetwerk.

De nieuwe mobiliteitsvisie houdt rekening met actuele trends en ontwikkelingen, met duurzaamheid als een belangrijk aspect, bijvoorbeeld door de installatie van laadpalen. De visie schetst duidelijk de doelen waaraan de gemeente de komende jaren zal werken. Dit vormt de basis voor het mobiliteitsplan, dat in het komende halfjaar zal worden opgesteld.

Naar verwachting wordt er in het voorjaar van volgend jaar een besluit genomen over het mobiliteitsplan. Op dat moment zal het college ook een schatting geven van de kosten en een tijdsplanning voor de voorgestelde maatregelen.

Cookieinstellingen