Ook jonge statushouders krijgen onderdak in gemeente Beuningen

Foto: Gemeente Beuningen

De gemeente Beuningen maakt actief werk van het huisvesten van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’ers) met een verblijfsstatus. In voormalige schoolwoningen aan de Wolfsbossingel in Beuningen komt in ieder geval ruimte voor veertien jongeren. Het streven is dat zij er vanaf het najaar terecht kunnen.

Met het onderbrengen van deze groep houdt de gemeente zelf de regie als het gaat om de opvang en huisvesting van vluchtelingen. Dit gebeurt aan de Wolfsbossingel in samenwerking met NAAST, een organisatie die is gespecialiseerd in het begeleiden van amv’ers. “Als gemeente willen wij vluchtelingen niet in de kou laten staan en deze groep al helemaal niet”, zegt verantwoordelijk wethouder Frans Houben.

Met de komst van de jongeren is straks een groot deel van de locatie bezet. In nauwe samenwerking met alle betrokkenen onderzoeken we hoe we het beste invulling kunnen geven aan het overgebleven gedeelte. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in het creëren van een extra woonfunctie, een maatschappelijke functie of uitbreiding van de groepswoning.

Informatiemomenten

De gemeente organiseert op maandag 22 april een besloten informatieavond voor direct omwonenden. Zij hebben hiervoor inmiddels een uitnodiging ontvangen. Daarin staat onder meer hoe zij zich kunnen aanmelden. Overige belangstellenden kunnen zich aanmelden voor een inloopavond op 25 april, tussen 19.30 en 21.00 uur. Dit kan via het sturen van een mail naar [email protected], onder vermelding van ‘Inloopavond 25 april’.

Meer opvanglocaties

Ruim tweehonderd ontheemden uit Oekraïne maken al zo’n 1,5 jaar deel uit van onze Beuningse gemeenschap. Ook is de gemeente de afgelopen jaren verrijkt met inwoners met diverse culturele achtergronden.

Net als alle andere Nederlandse gemeenten heeft Beuningen vanuit het Rijk een opgave gekregen voor de opvang van vluchtelingen. Als gemeente willen wij dit uiteraard zo goed en voortvarend mogelijk oppakken. Daarom blijven we hard op zoek naar meer geschikte locaties. Dit gebeurt in samenwerking met onder meer het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Wethouder Houben: “Een veilig thuis is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. De nood is hoog om mensen op te vangen die op de vlucht zijn. Daaraan dragen wij natuurlijk ons steentje bij.”

Cookieinstellingen