ARN restwarmte: collectieve verwarming Beuningen, Wijchen, Heumen

Foto: ARN B.V.

In Beuningen, Wijchen en Heumen is onderzoek gedaan naar het gezamenlijk verwarmen van woningen en bedrijven met restwarmte van afvalverbrander ARN. Het onderzoek, uitgevoerd door het Expert Team Warmte van de provincie Gelderland, toont aan dat er voldoende warmte beschikbaar is vanuit ARN. Dit opent de mogelijkheid om een collectief warmtenet aan te leggen voor geschikte woningen in de drie gemeenten.

Gemeenten zijn op zoek naar alternatieven voor aardgas en overwegen de aanleg van een warmtenet als oplossing. Het plan omvat verschillende fases waarin woningen kunnen worden aangesloten, afhankelijk van de beschikbare warmte. Gemeenten zullen nu individueel diepgaander onderzoek uitvoeren om concrete plannen te maken voor de eerste fase van het warmtenet. Er wordt ook gekeken naar aanvullende bronnen, zoals restwarmte van bedrijven.

Gemeenten hebben al interesse getoond in het reserveren van warmte van ARN voor toekomstig gebruik. Echter, de realisatie van het warmtenet kan vertraagd worden door problemen op het elektriciteitsnetwerk, vergelijkbaar met de uitdagingen waarmee andere energieprojecten worden geconfronteerd. In Druten zijn vergelijkbare plannen aangekondigd, waarbij een deel van de woningen via een warmtenet wordt verwarmd met warmte uit rioolwater.

Cookieinstellingen