De Week van de Jonge Mantelzorger

Foto: Perspectief

Kinderen en jongeren die opgroeien met een ziek, beperkt of verslaafd gezinslid noemen we jonge mantelzorgers. Deze jongeren hebben vaak extra (zorg)taken, maken zich regelmatig zorgen en moeten soms zorg en aandacht missen. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Ook in onze gemeente worden er speciaal voor jonge mantelzorgers in die week activiteiten georganiseerd door Stichting Perspectief en ligt er een presentje voor hen klaar.

Kwart van de jongeren

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, daarentegen kan het ook zwaar zijn.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste jongeren. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

Niet te missen… cadeautje voor deze kanjers!

Op 4 en 6 juni kunnen jonge mantelzorger tussen de 7 en 30 jaar een cadeaubon ophalen bij Jeugdactiviteitencentrum Hotspot, Rijstveld 4 in Beuningen. Tussen 14:00 en 17:30 uur is er dan iemand van Stichting Perspectief aanwezig om hen te bedanken voor hun inzet.

Woensdag 5 juni zijn er twee leuke activiteiten. Jonge mantelzorgers van 7 tot 15 jaar kunnen samen met Stichting Perspectief midgetgolfen in Plasmolen en jonge mantelzorgers van 16 jaar en ouder gaan jeu de boules spelen bij Boules en Bites in Nijmegen.

Er is plek voor maximaal 15 jonge mantelzorgers per activiteit. Aanmelden vanaf 13 mei.

Ben jij of kent u een jonge mantelzorger en wil jij of wilt u graag meer weten en aanmelden? Bel of mail Janine van den Elzen van Stichting Perspectief, 06 – 12753798, [email protected]

Cookieinstellingen