REGIO, 2 december 2012 - Op 1 januari 2013 gaat de Regionale Huisvestingsverordening 2013 in. De oude verordening uit 2007 komt hiermee te vervallen. De belangrijkste wijzigingen zijn de invoer van het lotingmodel en het behoud van meettijd. Dit zorgt voor meer keuzevrijheid en minder verhuisdrempels waardoor starters meer kans maken op een sociale huurwoning.
REGIO, 2 december 2012 - Op 1 januari 2013 gaat de Regionale Huisvestingsverordening 2013 in.
De oude verordening uit 2007 komt hiermee te vervallen. De belangrijkste wijzigingen zijn de invoer van het lotingmodel en het behoud van meettijd. Dit zorgt voor meer keuzevrijheid en minder verhuisdrempels waardoor starters meer kans maken op een sociale huurwoning.
Als u een huurwoning zoekt, kunt u terecht bij een woningcorporatie, of u kunt een woning huren van een particulier verhuurder. Woningcorporaties in de regio Arnhem - Nijmegen verhuren hun woningen via de regels voor de woonruimteverdeling die zijn vastgelegd in de Regionale Huisvestingsverordening 2013. De regels gelden voor de gemeenten Arnhem, Beuningen, Doesburg, Duiven, Groesbeek, Heumen, Lingewaard, Millingen aan de Rijn, Montferland, Mook en Middelaar, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Rijnwaarden, Ubbergen, Westervoort, Wijchen en Zevenaar.
Invoering lotingmodel
In het nieuwe lotingmodel wordt ongeveer 15% van de vrijkomende huurwoningen verloot. Ongeacht de opgebouwde meettijd kunnen woningzoekenden reageren en meeloten voor een huurwoning. De overige woningen worden verhuurd via het al bestaande aanbodmodel of via het maatwerk.
Overgangsregeling behoud meettijd
Woningzoekenden die verhuizen behouden hun meettijd. Dit is de tijd dat iemand als woningzoekende ingeschreven staat bij een corporatie die in de regio actief is. Voor mensen die in een zelfstandige woning wonen, kan de meettijd ook de woonduur in de huidige woning zijn. Met een langere meettijd is de kans groter om binnen de regio een (andere) sociale huurwoning te vinden. De verwachting is dat huurders door deze regeling makkelijker verhuizen naar een andere, meer passende huurwoning. Starters op de woningmarkt hebben meer kans een geschikte woning te vinden. Bovendien profiteren zij ook van het behoud van meettijd als ze een woning accepteren. De opbouw van meettijd loopt namelijk door terwijl ze in de woning wonen en zo kunnen zij sneller doorstromen.
Kom zelf in actie!
Er is een overgangsregeling voor iedereen die tussen 1 april 2007 en 31 december 2012 is verhuisd naar zelfstandige woonruimte in de regio Arnhem - Nijmegen of rechten heeft verloren in het woningzoekendenregister door een verhuizing in deze periode. Deze mensen kunnen gebruik maken van behoud van de meettijd waarmee ze zijn verhuisd naar de huidige woning (eenmalig dus).
- Bent u verhuisd tussen 1 april 2007 en 31 december 2012 en wilt u de meettijd behouden waarmee u bent verhuisd naar uw huidige woning? Dan moet u zelf in actie komen! Meld u na 1 januari 2013 bij een corporatie van uw keuze die in de regio actief is en vraag om registratie en behoud van uw meettijd. Vanaf 1 januari 2013 vindt u op de website entree.nu ook een webformulier waar u behoud van meettijd kunt aanvragen. U kunt dit alleen doen in de periode van 1 januari 2013 tot en met 30 juni 2013!
- Als u tussen 1 januari 2012 en 31 december 2012 bent verhuisd naar een sociale huurwoning via Entree, dan komt u altijd in aanmerking voor de overgangsregeling behoud meettijd. U houdt dan recht op behoud van meettijd en krijgt een registratiedatum vanaf de start van uw oude woonduur of inschrijving.
Meer informatie over de overgangsregeling is te lezen in deze [file flyer ]
Entree
Het grootste deel van de woningcorporaties in de regio werken samen in Entree. Op entree.nu presenteren de samenwerkende corporaties de vrijkomende woningen. Iedere woningzoekende kan zich inschrijven bij Entree via website entree.nu. Deze woningen worden verdeeld via de regels van de Regionale huisvestingsverordening. Voor een woning van een particuliere verhuurder gelden geen gemeentelijke regels.
Levensloop- of rolstoelgeschikte woningen
Er zijn ook levensloop- en rolstoelgeschikte woningen. Als u hiervoor in aanmerking wilt komen, heeft u een indicatie nodig van het WMO-loket. Lees hier de informatiefolder.
Urgentie en beroep
De huisvestingsverordening regelt ook hoe omgegaan wordt met urgentieaanvragen en de gang van zaken als u tegen een beslissing over woonruimteverdeling in beroep wilt gaan. Als u hierover meer wilt weten, kijk dan op: urgentiecommissie.nl of beroepscommissie.nl .
Meer informatie?
Neem dan na 1 januari 2013 contact op met een corporatie die actief is in de regio Arnhem - Nijmegen of in uw gemeente en laat u informeren. U kunt ook kijken op destadsregio.nl voor meer uitleg over de woningtoewijzing of entree.nu voor het actuele woningaanbod.
Een kort overzicht van de belangrijkste wijzigingen vindt u in de [file bekendmaking ]
Bron: gemeentelijke website beuningen.nl