Vlam in de pan: niet blussen!

30 apr 2010, 9:07 Nieuws
f6ptxg6c5hmc8wnb8mgybxnao 11605

GEMEENTE, 29 april, 2010 - Uw eerste reactie als u te maken krijgt met een vlam in de pan, is waarschijnlijk om de vlammen te blussen met water. U staat toch al in de keuken. Maar dit is een van de weinige branden die u nooit met water mag blussen.Er is sprake van vet (frituurvet of boter in de pan) dat heel snel ontvlamt. Met water maakt u de brand juist groter. Een vlam in de pan ontstaat door oververhitting, dus kan zowel op een gas- als op een elektrische kookplaat ontstaan. Ga ook nooit met de pan aan de wandel.Wat moet u doen bij een vlam in de pan

GEMEENTE, 29 april, 2010 - Uw eerste reactie als u te maken krijgt met een vlam in de pan, is waarschijnlijk om de vlammen te blussen met water. U staat toch al in de keuken. Maar dit is een van de weinige branden die u nooit met water mag blussen.

Er is sprake van vet (frituurvet of boter in de pan) dat heel snel ontvlamt. Met water maakt u de brand juist groter. Een vlam in de pan ontstaat door oververhitting, dus kan zowel op een gas- als op een elektrische kookplaat ontstaan. Ga ook nooit met de pan aan de wandel.

Wat moet u doen bij een vlam in de pan

  • Zet onmiddellijk het fornuis en de afzuigkap uit.
  • Schuif het deksel van u af over de pan en laat deze zitten tot de vlam uit is.
  • Ook kunt u een blusdeken gebruiken: pak de blusdeken bij de hoeken vast, draai de deken gedeeltelijk om uw handen (zodat u uw handen niet verwondt) en dek de pan af door de deken van u af over de vlammen te schuiven.
  • Laat de deken minimaal een half uur liggen. Door het optillen van de deken kan zuurstof bij de vloeistof komen, als de temperatuur van de vloeistof hoog genoeg is kan de vloeistof weer ontbranden.

Tip: hang rookmelders op om bij brand in elk geval op tijd gewaarschuwd te worden zodat u kunt vluchten. Meer tips over veiligheid in en om huis? Kijk op www.veiligheid.nl