Schoorsteen en toren op gemeentelijke monumentenlijst

Foto: Gemeente Beuningen

De Stichting ter bevordering van het historisch besef Beuningen (SbhbB) heeft een verzoek ingediend om drie gebouwen uit Beuningen op de gemeenlijke monumentenlijst te zetten. Met plaatsing op de monumentenlijst krijgen de bouwwerken een beschermde status en mogen ze alleen met  toestemming van het college gewijzigd of verwijderd worden.

Foto’s: links de schoorsteen, rechts de watertoren
De gebouwen, die in aanmerking kwamen om op de gemeentelijke monumentenlijst te worden geplaatst zijn een schoorsteen en watertoren, die ooit deel uitmaakten van de ‘Maas en Waalsche Kweekerij’ en het kantoorgebouw, behorende bij N.V. Verstraaten’s Appelgeleifabriek ‘De Asdonck’, waar tegenwoordig een sportschool (Speijers Sport) is gehuisvest.

De gemeente heeft de drie locaties bezocht en concludeerde, dat alleen de schoorsteen en de watertoren in aanmerking komen om te worden toegewezen aan de gemeentelijke monumentenlijst. Aan het kantoorgebouw is door de jaren heen te veel gewijzigd, waardoor de architectuurhistorische waarde grotendeels is verdwenen.

De schoorsteen en de watertoren daarentegen zijn één van de weinig nog bewaard gebleven bouwwerken, die herinneren aan de rijke historie van de fruit- en groenteteelt in Beuningen. De ‘Maas en Waalsche Kweekerij’ was overigens samen met de appelgeleifabriek ‘De Asdonck’ in bezit van de familie Verstraaten. Willem Verstraaten was van 1900 tot 1923 burgemeester van Beuningen.

Het besluit licht de gemeente nog toe met: “De schoorsteen en de watertoren zijn weliswaar op enkele plaatsen gewijzigd en ook de omgeving waar de bouwwerken staan ziet er anders uit. Maar de twee unieke Beuningse objecten hebben een hoge zeldzaamheidswaarde  en zijn een herinnering aan de ‘Maas en Waalsche Kweekerij’.”

Gerelateerd(e) bericht(en)
Cookieinstellingen