Molen de Haag weer volop draaiende

Foto: Molen de Haag

Molenteam alweer een jaar enthousiast aan het werk op de Beuningse molen

Wie het afgelopen jaar goed heeft opgelet zal het vast niet ontgaan zijn: de eeuwenoude standerdmolen de Haag even ten oosten van het centrum van Beuningen draait weer wekelijks. Op 3 januari was het nieuwe team van molenaars, bestaande uit Cornelis van Loon uit Nijmegen, Nic Veenman uit Beuningen en Wijchenaar Jeroen van de Water een jaar geleden aan de slag gegaan, om de molen weer aan het draaien te krijgen en deze terug te geven aan de gemeenschap.

Een jaar geleden zag het er nog heel anders uit: een verlaten molenhuisje met hierin oud meubilair, een overwoekerd molenterrein en een stoffige en rommelige molen. Het molenteam, hierin gesteund door een aantal enthousiaste andere vrijwilligers uit de molenwereld, waaronder de Winssense molenaars, maakte dit echter op orde. ‘Het was een hoop werk, maar dan heb je ook wat, een molen waar de gemeenschap weer naar toe kan om meel te kopen, voor een praatje of voor een rondleiding’, vertelde molenaar Jeroen bij de officiële heropening van de molen op 23 maart vorig jaar.

Ruim 1.500 bezoekers
Het afgelopen jaar bezochten verder ruim 1.500 bezoekers het eeuwenoude monument en ging de boven- of molenas maar liefst 125.000 keer rond. Ook aan jaarlijkse activiteiten in Beuningen deed de molen mee, zoals de Carnavalsoptocht door het dorp, de Lentefeesten, de Nationale Molendagen, de doortocht van de Vierdaagse, de Open Monumentendagen en de Kunstroute, waardoor het afgelopen jaar meer dan geslaagd kan worden genoemd.

Molenwinkeltje iedere zaterdag geopend (herkenbaar als de molen draait)
Ook dit jaar is het de bedoeling dat de molen weer volop zal draaien en mee doet aan activiteiten. Het hele jaar door wordt het molenterrein onderhouden door de molenaars en is elke zaterdag het molenwinkeltje, het Stoom, geopend om hier meel te kopen voor thuisbakkers en zijn er rondleidingen in de molen. De molen is iedere zaterdag van 10:00 tot 16:00 en als de molen draait geopend.

Vrijwilligers
De molenaars zoeken momenteel tevens nog vrijwilligers om hen te assisteren bij hun werk op de molen en bij de meelverkoop of misschien zelfs de opleiding tot molenaar willen volgen. Bent u een van die vrijwilligers die de Beuningse molen een warm hart toedraagt? Kom dan een keer gerust langs op zaterdag of mail naar [email protected].

Cookieinstellingen