Pas op met reinigingsdoekjes

Foto: Foto: sunshinecity CC BY 2.0

Dames denken goed bezig te zijn door ‘s avonds hun make-up eraf te halen met een reinigingsdoekje, maar niets is minder waar. Dermatologen waarschuwen: de doekjes doen meer kwaad dan goed. Ze zijn helemaal niet goed voor de huid.

“Je kunt je allergisch smeren”, vertelt Menno Gaastra van de Nederlandse Vereniging van Dermatologie. De vereniging ziet een duidelijke toename van het aantal mensen met exceemklachten ontstaan.

Bovendien lijken de doekjes de make-up ook niet echt van de huid af te halen, maar meer in de huid te duwen.

De meest voorkomende kwaaltjes die voorkomen bij het gebruik van de doekjes zijn jeuk rond de ogen en vervelende uitslag op het gezicht. Volgens de vereniging komt dit door de conserveringsmiddelen. De doekjes zitten bomvol de middelen, zodat ze lekker ruiken en altijd vochtig blijven, aldus Gaastra.

Babydoekjes

Niet alleen reinigingsdoekjes hebben dit probleem, ook babydoekjes en vochtig wcpapier kunnen klachten geven. “Ook bij het gebruik van dit soort doekjes kunnen allerlei allergieën optreden. Wees dus zeer terughoudend met het gebruik. En spoel altijd na met water.”

Maar hoe moet het dan wel?

Mascha Feoktiskova van Beautygloss geeft tips voor het weghalen van make-up.

  • Gebruik natuurlijke oliën. Mascha Feoktiskova: “Ik ben groot fan van kokosvet om je make-up te verwijderen. Kokosvet is puur natuur en het irriteert niet. Je hebt al een potje voor een paar euro.”
  • Verder kun je olijfolie, kokosolie, amandelolie gebruiken om je make-up te verwijderen.
  • Reinigingsmelk. “Die melk kun je bij iedere Etos of Kruidvat kopen.”
  • Facewash. “Dit is ook een enorme aanrader. Facewash is niet zo agressief voor je huid en het werkt goed.”
  • En de laatste tip van Feoktiskova: “Voor alles geldt: spoel altijd na met water.”
Cookieinstellingen