Nieuwe fietsroutes combineren kunst en natuur

Foto: Ger Loeffen

Maandag 30 mei werden bij De Tempelhof in Winssen drie nieuwe fietsroutes gepresenteerd. De routes laten de rijkdom aan kunstwerken in het Rijk van Nijmegen zien.

Wethouder Hans Driessen nam deze middag het eerste exemplaar van de routegids in ontvangst uit handen van Hanneline Oosting, adjunct directeur van Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN). De routes zijn ook digitaal beschikbaar. Het Winssense kunstenaarsechtpaar Adelheid en Huub Kortekaas is de virtuele gids.

Kunstroutes

De fietsroutes van 39, 42 en 48 kilometer maken gebruik van de handige fietsknooppunten. Langs iedere route bevindt zich een fiks aantal kunstwerken die ieder een relatie tussen de mens en het water verbeelden. Een van de routes gaat door het Land van Maas en Waal en loopt grofweg tussen Beuningen en Wijchen. De routes zijn verkrijgbaar bij VVV en het toeristisch bedrijfsleven in de regio.

Routegids en app

De routegids heeft drie duidelijke kaarten met telkens de route erop ingetekend. Bovendien is van ieder kunstwerk een afbeelding plus omschrijving vermeld. In de route-app vertelt het echtpaar Kortekaas bij ieder rustpunt met kunstwerk over de inspiratie die de kunstenaar heeft gehad om dat betreffende beeld te ontwerpen. Ze vertellen over achtergronden van iedere kunstenaar en waar er nog meer werken van de betreffende kunstenaar zijn te zien. De kunstroutes zijn geplaatst in de route-app Abellife, gratis te downloaden in de appstores.

Samenwerking

RBT KAN heeft de drie routes gemaakt in samenwerking met de gemeenten langs de routes, de kunstenaars, het echtpaar Kortekaas en Abellife. De productie kwam tot stand dankzij financiële ondersteuning door de Provincie Gelderland en het Europees Fonds voor de Regionale Ontwikkeling.

Cookieinstellingen