Giftige dioxine vrijgekomen bij brand in Weurt

Foto:

WEURT, 3 november 2010 – Vrijdag 29 oktober vond in het dorp Weurt een grote brand plaats bij vlees- verwerkingsfabriek Van de Bilt aan de Metaalweg.Het Rijksinstituut van Volksge- zondheid en Milieu (RIVM) heeft de roetneerslag in de omgeving van de brand onderzocht.Nieuwe meetgegevens laten een verhoogde hoeveelheid dioxines in het gras zien. Mogelijk is er ook een verhoogde hoeveelheid dioxines aanwezig in fruit en groente die in de omgeving worden geteeld.Dioxine is een voor de gezondheid schadelijke stof. Deze stof is alleen schadelijk als deze langdurig wordt ingenomen via voeding. In eerste instantie werd niet verwacht dat er dioxines zouden vrijkomen tijdens de brand. Uit nader onderzoek van het RIVM blijkt dat wel het geval te zijn. Daarom adviseert GGD Regio Nijmegen de bewoners in Weurt om tot nader bericht geen groente en fruit te eten die in de buitenlucht van het gebied zijn geteeld. Gewassen die geteeld worden in kassen kunnen gewoon worden genuttigd. Ook adviseert de GGD de handen te wassen na het spelen of werken in de tuin. Eénmalige of beperkte consumptie van de gewassen zal overigens niet leiden tot negatieve gezondheidseffecten.Verder onderzoekBinnenkort doet het RIVM opnieuw onderzoek naar de hoeveelheid dioxines. Het is mogelijk dat door de regen de hoeveelheid dioxines op bodem en gewassen is afgenomen. Het nieuwe onderzoek zal uitwijzen hoe lang het advies van de GGD nog van kracht blijft. Zodra de situatie is verbeterd en het advies verandert, brengt de gemeente de inwoners van Weurt op de hoogte.DierenHet advies van het RIVM is om in Weurt het gras niet te gebruiken als voedsel voor dieren totdat de dioxineconcentratie opnieuw is gemeten.Bewonersbijeenkomst op 4 novemberDe gemeente organiseert samen met de brandweer een informatiebijeenkomst voor de inwoners van Weurt. Ook een milieugezondheidkundige van de GGD is tijdens de bijeenkomst aanwezig om vragen te beantwoorden. De bijeenkomst vindt plaats in dorpshuis de Kloosterhof in Weurt en begint om 20.00 uur.
 
Eerdere berichtgeving:
Vleesfabriek verder in BeuningenWEURT, 1 november – Vleeswarenfabriek Henri van de Bilt in Weurt die vrijdag grotendeels door brand werd verwoest, wil de productie voortzetten in het leegstaande gebouw van VION in Beuningen. Binnen 1 à 2 weken zouden werknemers daar weer aan het …..>> Lees verder
 .
Veel gestelde vragen brand WeurtWEURT, 1 november 2010 – Op de website van de gemeente, www.beuningen.nl worden particulieren, bedrijven, vereni- gingen en stichtingen die schade hebben opgelopen door de brand bij vleesverwerker Henri van de Bilt geadviseerd om eerst de schade …..>> Lees verder
 .
Brand in Weurt is onder controleWEURT, 29 oktober 2010 – Er heeft vrijdag een grote brand gewoed bij vleesverwerkingsfabriek Van de Bilt aan de Metaalweg. De brand is inmiddels onder controle en de alarmfase is voorbij. Iedereen kan Weurt weer in en uit. Alle inwoners van Weurt krijgen op …..>> Lees verder
 .
Brand Weurt: Kinderen De Ruyterschool worden geëvacueerdWEURT, 29 oktober 2010 – BERICHT VAN DE GEMEENTE: De kinderen op de De Ruyterschool in Weurt worden per bus geëvacueerd naar de Tinnegieter in Beuningen. Ouders wordt gevraagd om binnen te blijven, u hoeft uw kind niet op te komen halen. …..>> Lees verder
 .
Brand Weurt: gevolgen afvalinzameling Weurt WEURT, 29 oktober 2010 – Op vrijdag wordt normaal gesproken het afval opgehaald in Weurt. In verband met de grote brand in Weurt wordt het afval naar verwachting niet meer vandaag opgehaald, maar morgen…..>> Lees verder
 .Grote brand in Weurt: houd ramen en deuren gesloten WEURT, 29 oktober 2010 – Momenteel woedt er een grote brand in een vleeswarenfabriek in Weurt. De politie roept op om ramen en deuren gesloten te houden en niet naar buiten te gaan. Ook is er een publieksnummer ….>> Lees verder
 
 
Beelden van grote brand vleesfabriek Weurt WEURT, 29 oktober 2010 – Er is vrijdagochtend een zeer grote brand aan de Metaalweg in Weurt ontstaan bij vlees- verwerkingsbedrijf Henri van de Bilt. Vanwege de grote rookontwikkeling worden inwoners van Weurt via de sirenes ….>> Lees verder

WEURT, 3 november 2010 – Vrijdag 29 oktober vond in het dorp Weurt een grote brand plaats bij vlees- verwerkingsfabriek Van de Bilt aan de Metaalweg.

Het Rijksinstituut van Volksge- zondheid en Milieu (RIVM) heeft de roetneerslag in de omgeving van de brand onderzocht.

Nieuwe meetgegevens laten een verhoogde hoeveelheid dioxines in het gras zien. Mogelijk is er ook een verhoogde hoeveelheid dioxines aanwezig in fruit en groente die in de omgeving worden geteeld.

Dioxine is een voor de gezondheid schadelijke stof. Deze stof is alleen schadelijk als deze langdurig wordt ingenomen via voeding. In eerste instantie werd niet verwacht dat er dioxines zouden vrijkomen tijdens de brand. Uit nader onderzoek van het RIVM blijkt dat wel het geval te zijn. Daarom adviseert GGD Regio Nijmegen de bewoners in Weurt om tot nader bericht geen groente en fruit te eten die in de buitenlucht van het gebied zijn geteeld. Gewassen die geteeld worden in kassen kunnen gewoon worden genuttigd. Ook adviseert de GGD de handen te wassen na het spelen of werken in de tuin. Eénmalige of beperkte consumptie van de gewassen zal overigens niet leiden tot negatieve gezondheidseffecten.

Verder onderzoek
Binnenkort doet het RIVM opnieuw onderzoek naar de hoeveelheid dioxines. Het is mogelijk dat door de regen de hoeveelheid dioxines op bodem en gewassen is afgenomen. Het nieuwe onderzoek zal uitwijzen hoe lang het advies van de GGD nog van kracht blijft. Zodra de situatie is verbeterd en het advies verandert, brengt de gemeente de inwoners van Weurt op de hoogte.

Dieren
Het advies van het RIVM is om in Weurt het gras niet te gebruiken als voedsel voor dieren totdat de dioxineconcentratie opnieuw is gemeten.

Bewonersbijeenkomst op 4 november
De gemeente organiseert samen met de brandweer een informatiebijeenkomst voor de inwoners van Weurt. Ook een milieugezondheidkundige van de GGD is tijdens de bijeenkomst aanwezig om vragen te beantwoorden. De bijeenkomst vindt plaats in dorpshuis de Kloosterhof in Weurt en begint om 20.00 uur.

 


Eerdere berichtgeving:

Vleesfabriek verder in Beuningen
WEURT, 1 november – Vleeswarenfabriek Henri van de Bilt in Weurt die vrijdag grotendeels door brand werd verwoest, wil de productie voortzetten in het leegstaande gebouw van VION in Beuningen. Binnen 1 à 2 weken zouden werknemers daar weer aan het …..
>> Lees verder

 .

Veel gestelde vragen brand Weurt
WEURT, 1 november 2010 – Op de website van de gemeente, www.beuningen.nl worden particulieren, bedrijven, vereni- gingen en stichtingen die schade hebben opgelopen door de brand bij vleesverwerker Henri van de Bilt geadviseerd om eerst de schade …..
>> Lees verder

 .

Brand in Weurt is onder controle
WEURT, 29 oktober 2010 – Er heeft vrijdag een grote brand gewoed bij vleesverwerkingsfabriek Van de Bilt aan de Metaalweg. De brand is inmiddels onder controle en de alarmfase is voorbij. Iedereen kan Weurt weer in en uit. Alle inwoners van Weurt krijgen op …..
>> Lees verder

 .

Brand Weurt: Kinderen De Ruyterschool worden geëvacueerd
WEURT, 29 oktober 2010 – BERICHT VAN DE GEMEENTE: De kinderen op de De Ruyterschool in Weurt worden per bus geëvacueerd naar de Tinnegieter in Beuningen. Ouders wordt gevraagd om binnen te blijven, u hoeft uw kind niet op te komen halen. …..
>> Lees verder

 .

Brand Weurt: gevolgen afvalinzameling Weurt
WEURT, 29 oktober 2010 – Op vrijdag wordt normaal gesproken het afval opgehaald in Weurt. In verband met de grote brand in Weurt wordt het afval naar verwachting niet meer vandaag opgehaald, maar morgen…..
>> Lees verder

 .

Grote brand in Weurt: houd ramen en deuren gesloten
WEURT, 29 oktober 2010 – Momenteel woedt er een grote brand in een vleeswarenfabriek in Weurt. De politie roept op om ramen en deuren gesloten te houden en niet naar buiten te gaan. Ook is er een publieksnummer ….
>> Lees verder

 

 

Beelden van grote brand vleesfabriek Weurt
WEURT, 29 oktober 2010 – Er is vrijdagochtend een zeer grote brand aan de Metaalweg in Weurt ontstaan bij vlees- verwerkingsbedrijf Henri van de Bilt. Vanwege de grote rookontwikkeling worden inwoners van Weurt via de sirenes ….
>> Lees verder

Cookieinstellingen