Komore jubileert

Foto:

BEUNINGEN, 21 maart 2011 – De Beuningse zanggroep Komore viert dezer dagen haar zesde lustrum. Zaterdagavond 26 maart wordt daar bij stilgestaan als zij zingen in de katholieke kerk van Beuningen.Dertig jaar geleden wilde de toenmalige pastoor Coerwinkel graag een jongerenkoor in zijn kerk. Hij benaderde dirigent André Raaymakers die de oprichter werd van JoKoBeu, het jongerenkoor Beuningen.Dinie Jacobs, fluitiste en koorlid van het eerste uur, weet nog dat de belangstelling bij de oprichting groot was: “Dat waren vooral meiden. En dat is na dertig jaar nog niet veranderd; de mannen zijn in de minderheid.” Tien jaar geleden ruilde het koor de naam JoKOBeu in voor Komore, koor met een beetje meer.”De gemiddelde leeftijd ligt inmiddels zo’n twintig jaar hoger dan in het begin. We voelden ons daarom niet meer zo verwant met de term jongerenkoor. Vandaar de naamsverandering.”Het begeleidingscombo bestaat uit keyboard, gitaar en twee dwarsfluiten en Komore staat onder de muzikale leiding van Marcel van de Wiel. Inmiddels heeft de groep een repertoire van meer dan 300 liederen die twee of meerstemmig vertolkt worden. Dinie: “We zingen vooral moderne kerkmuziek, maar ook populaire nummers als Hallelujah van Lisa of Het Schilderij van Guus Meeuwis.”Dat Komore meer is dan een zanggroep blijkt onder meer uit de manier waarop de optredens en de vieringen ingevuld worden. Dinie Jacobs is lid van een van de werkgroepen binnen het koor: de liturgiegroep. Ze legt uit wat het ‘beetje meer’ uit de koornaam onder meer inhoudt: “Komore komt niet alleen zingen bij een kerkdienst; in overleg met pastor van Dooren maken we zelf de hele viering. Meestal rond een speciaal thema. Daar worden dan geschikte liederen, teksten, gedichten en gedachten bij gezocht en geschreven.”Behalve in de Beuningse kerk treedt Komore op bij bijzondere gelegenheden. Bijvoorbeeld twee keer per jaar in het Beuningse verzorgingshuis Alde Steeg, op de kerstmarkt en een enkel keer buiten de gemeente.Tot slot wil mevrouw Jacobs kwijt dat Komore nog op zoek is naar enkele zangers en zangeressen: “Iedereen die enthousiast is en wil en kan zingen, is welkom. De leeftijd maakt niet uit. Onze leeftijden variëren van 18 tot vijftig-plus. Kom vrijblijvend eens kijken.” Het koor repeteert op dinsdagavond vanaf 19.45 uur in de Corneliuskerk in Beuningen. De ingang is aan de kant van de Heemstraweg.Belangstellenden zijn ook welkom bij de viering die Komore aanstaande zaterdag 26 maart om 19.00 uur verzorgt in dezelfde kerk. Het thema voor deze jubileumviering is “Levend water”.

BEUNINGEN, 21 maart 2011 – De Beuningse zanggroep Komore viert dezer dagen haar zesde lustrum. Zaterdagavond 26 maart wordt daar bij stilgestaan als zij zingen in de katholieke kerk van Beuningen.

Dertig jaar geleden wilde de toenmalige pastoor Coerwinkel graag een jongerenkoor in zijn kerk. Hij benaderde dirigent André Raaymakers die de oprichter werd van JoKoBeu, het jongerenkoor Beuningen.

Dinie Jacobs, fluitiste en koorlid van het eerste uur, weet nog dat de belangstelling bij de oprichting groot was: “Dat waren vooral meiden. En dat is na dertig jaar nog niet veranderd; de mannen zijn in de minderheid.” Tien jaar geleden ruilde het koor de naam JoKOBeu in voor Komore, koor met een beetje meer.

“De gemiddelde leeftijd ligt inmiddels zo’n twintig jaar hoger dan in het begin. We voelden ons daarom niet meer zo verwant met de term jongerenkoor. Vandaar de naamsverandering.”

Het begeleidingscombo bestaat uit keyboard, gitaar en twee dwarsfluiten en Komore staat onder de muzikale leiding van Marcel van de Wiel. Inmiddels heeft de groep een repertoire van meer dan 300 liederen die twee of meerstemmig vertolkt worden. Dinie: “We zingen vooral moderne kerkmuziek, maar ook populaire nummers als Hallelujah van Lisa of Het Schilderij van Guus Meeuwis.”

Dat Komore meer is dan een zanggroep blijkt onder meer uit de manier waarop de optredens en de vieringen ingevuld worden. Dinie Jacobs is lid van een van de werkgroepen binnen het koor: de liturgiegroep. Ze legt uit wat het ‘beetje meer’ uit de koornaam onder meer inhoudt: “Komore komt niet alleen zingen bij een kerkdienst; in overleg met pastor van Dooren maken we zelf de hele viering. Meestal rond een speciaal thema. Daar worden dan geschikte liederen, teksten, gedichten en gedachten bij gezocht en geschreven.”

Behalve in de Beuningse kerk treedt Komore op bij bijzondere gelegenheden. Bijvoorbeeld twee keer per jaar in het Beuningse verzorgingshuis Alde Steeg, op de kerstmarkt en een enkel keer buiten de gemeente.

Tot slot wil mevrouw Jacobs kwijt dat Komore nog op zoek is naar enkele zangers en zangeressen: “Iedereen die enthousiast is en wil en kan zingen, is welkom. De leeftijd maakt niet uit. Onze leeftijden variëren van 18 tot vijftig-plus. Kom vrijblijvend eens kijken.” Het koor repeteert op dinsdagavond vanaf 19.45 uur in de Corneliuskerk in Beuningen. De ingang is aan de kant van de Heemstraweg.

Belangstellenden zijn ook welkom bij de viering die Komore aanstaande zaterdag 26 maart om 19.00 uur verzorgt in dezelfde kerk. Het thema voor deze jubileumviering is “Levend water”.

 

 

Cookieinstellingen