Zwemmers moeten Groene Heuvels delen met koeien of schapen

EWIJK, 18 januari 2013 – Recreatiegebied Groene Heuvels in Ewijk zal in 2013 naast een recreatieve functie gedeeltelijk een ‘agrarisch medegebruik’ krijgen. Het gaat om het strand en de ligweiden aan de noordoostzijde van het recreatiegebied waar in de nabije toekomst koeien of schapen gaan grazen. RGV, exploitant van recreatiegebied Groene Heuvels, speelt hiermee in op het dalend aantal strandbezoekers en creëert hiermee een ander recreatiegevoel voor dit deel van Groene Heuvels: de beleving van het landelijk gebied.

EWIJK, 18 januari 2013 – Recreatiegebied Groene Heuvels in Ewijk zal in 2013 naast een recreatieve functie gedeeltelijk een ‘agrarisch medegebruik’ krijgen.

Het gaat om het strand en de ligweiden aan de noordoostzijde van het recreatiegebied waar in de nabije toekomst koeien of schapen gaan grazen.

RGV, exploitant van recreatiegebied Groene Heuvels, speelt hiermee in op het dalend aantal strandbezoekers en creëert hiermee een ander recreatiegevoel voor dit deel van Groene Heuvels: de beleving van het landelijk gebied.

De ligweiden aan de noordoostzijde worden geëgaliseerd en het strand zal hier verdwijnen. De werkzaamheden starten eind januari en zijn eind februari afgerond.

Het brede zandstrand met ruime ligweiden bij de kiosk en speeltoestellen blijft gehandhaafd. Het bestaande waterspel wordt hier uitgebreid. Duikers kunnen vanaf parkeerplaats A het water blijven bereiken.

Bezoekers meer verspreid over het jaar
Sinds het eind van de vorige eeuw is het aantal strandbezoekers afgenomen en zijn bezoekers zich meer over het jaar gaan verspreiden door seizoensverlengende activiteiten. Hierdoor is een overaanbod aan stranden en ligweiden ontstaan. Om de kwaliteit en instandhouding van het recreatiegebied te kunnen waarborgen is gezocht naar een andere invulling van de noordoostzijde van Groene Heuvels. De dubbelfunctie met agrarisch medegebruik geeft zowel een kostenbesparing als een nieuwe recreatieve belevenis.

Veranderend recreatiegedrag
Jaarlijks trekt Groene Heuvels rond de 175.000 bezoekers. Vanaf de jaren ’80 tot en met begin jaren ’90 bestond dit vooral uit strandbezoekers en concentreerden deze bezoekers zich rond de zomermaanden. De afgelopen twee decennia is de trend dat het strandbezoek op ‘mooi weer’ dagen geleidelijk aan is afgenomen. De topdagen met meer dan 20.000 bezoekers op Groene Heuvels zijn er niet meer en ook over het gehele jaar genomen is er een dalende trend in ‘mooi weerstrandbezoek. Het is een landelijk trend veroorzaakt door veranderend recreatiegedrag, de enorme keuzemogelijkheden in vrijetijdsbesteding en de vakantiespreiding.

Herinrichting ook goed voor verbetering zwemwaterkwaliteit
Een andere reden voor de herinrichting is de verbetering van de zwemwaterkwaliteit van Groene Heuvels. Als gevolg van de aanwezigheid van de rietkragen dicht bij het strand was de kans op het oplopen van zwemmersjeuk groter. Zwemmersjeuk ontstaat vaak in de directe omgeving van rietkragen. De rietkragen worden bij de herinrichting van het terrein verwijderd op dit deel van Groene Heuvels.

Groene Heuvels blijft recreatief aantrekkelijk
Bij de herinrichting van het terrein wordt er rekening mee gehouden dat het in de toekomst ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Ook kan er gewandeld blijven worden.

Een rondje wandelen om Groene Heuvels blijft dus gewoon mogelijk. Wanneer het vee exact arriveert, is nog niet bekend. Bij de keuze van het koeien- of schapenras wordt er rekening mee gehouden dat de dieren zich goed verdragen met publiek.
Eerder werd op RGV recreatiegebied Bussloo, locatie Kikkersgat, ruimte gemaakt voor brandrode runderen. Deze gaan uitstekend samen met bezoekers.

Meer informatie op www.degroeneheuvels.nl. Voor meer informatie over de werkzaamheden kunt u tijdens kantooruren bellen met het beheerderkantoor: telefoonnummer 06 – 30 119 344.

Afbeelding: van Hein de Bruyne, heindebruyne.nl

Twitter: twitter.com/hei_hein

Cookieinstellingen