Dialoog over kunstwerk Anima Mundi

Foto:

Kunstenaarsechtpaar Kortekaas uit Winssen gaat met college van B&W overleggen hoe zij met de inwoners van de gemeente Beuningen in dialoog kunnen over het realiseren van het kunstwerk Anima Mundi.Tijdens de raadsvergadering van afgelopen woensdag stelde Henk Plaizier (oud-wethouder) de vraag of het klopt dat de kersverse wethouder van kunst en cultuur, Hans Driessen, gemeld heeft dat het kunstwerk niet de goedkeuring van de raad zou krijgen. Hans Driessen ontkende dit en legde uit wat hij wel gezegd heeft.

“Wat door mij gezegd is, is dat de realisatie van de Anima Mundi bij het dijkmagazijn in Winssen veel maatschappelijke weerstand oproept. Bij de commissie ruimte bleek dat het mogelijk niet door de raad komt. Het kunstwerk dat een landmark is, kan van grote waarde voor de gemeente Beuningen zijn. We moeten daarom ruim de moeite doen om het in de gemeente te realiseren. Daar is een dialoog voor nodig tussen de initiatiefnemers en inwoners in onze gemeente, niet alleen die in Winssen.”

“In eerste instantie is ‘principe medewerking’ toegezegd en tot nog toe zijn er gesprekken gevoerd tussen de initiatiefnemers en het college over het kunstwerk en de plaats. Onlangs hebben wij, in overleg geconcludeerd dat, er met zoveel weerstand tegen de locatie die nu in gedachte is, er eerst een gesprek moet worden gevoerd. De initiatiefnemers zullen met de bevolking van onze gemeente in gesprek gaan over wat de aard en betekenis van dit kunstwerk en daar zal ongetwijfeld ook de vraag aan de orde komen wat dan een mooie plek is in deze gemeente om het kunstwerk te realiseren. Wij hebben aanstaande maandag een eerste afspraak hierover met de initiatiefnemers.”

Wanneer een omgevingsvergunning nodig is voor een plan, kan men een principeaanvraag (vooroverleg) doen bij de gemeente. Zonder dat de aanvrager een volledige aanvraag (inclusief tekeningen en berekeningen etc.) samenstelt, geeft de gemeente een zo goed mogelijk beeld van de kans van slagen. Daarna wordt een procedure gestart voor wijziging van het bestemmingsplan. In dat proces is het mogelijk om bezwaar aan te tekenen.

De raadsleden Fons Mentink (CDA) en Henk Plaizier (VVD) waren beiden van mening dat het college voor de muziek uitloopt door vanwege de bezwaren die nu geuit worden, al van de procedure af te wijken. Henk Plaizier is van mening dat er pas bezwaar aangetekend kan worden op het moment dat de procedure voor wijziging van het bestemmingsplan gestart wordt. Hans Driessen gaf aan dat, gedurende de principeaanvraag een beeld gevormd wordt over de kans van slagen van een verzoek tot wijziging van het bestemmingsplan, en dat de bezwaren die in de commissie ruimte naar voren gekomen zijn, aanleiding geven om eerst in dialoog te gaan. “Het college heeft dan nog de bevoegdheid om een wijziging van het bestemmingsplan al dan niet aan de raad voor te leggen”, aldus Hans Driessen.

Gerelateerd(e) bericht(en)
25-05-2014 Protest tegen Megatempel
19-02-2014 ‘Rechters van de Tijd’ aan de Dijk
02-09-2011 Beuningen gaat geschiedenis schrijven met een uniek gigantisch kunstwerk
28-07-2011 Anima Mundi – de Ziel van de Wereld

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Nieuws  –  Zakennieuws   –   Sport   –   Regio  –  Gezondheid  –  Politiek   –   Agenda 

                   Bedrijvengids  –  Reclame   –   Informatie  –   Contact

Cookieinstellingen