Column: Het groene gras van Manaus

Foto:

Een geruime week kijk ik met verwondering naar alle poespas van het WK in Brazilië. Ik droom nog na van de 5-1. Ik wacht tot iemand zegt dat het een grap is dat grasmatten groen geverfd worden. Heb ik berichten getweet met #fryfootball. En ik heb met schaamte naar Sep Blatter gekeken. In deze cocktail van verbazing, euforie, schaamte en verwondering weet ik niet welke emotie de boventoon voert. Eén ding is in ieder geval wel zeker: het grootste voetbalevenement op aarde is begonnen. En íedereen moet het weten.Door Thomas Luttikhold

Twee jaar terug keek de wereld ook naar Brazilië. Althans ik in ieder geval. De Verenigde Naties kwamen samen om over duurzaamheid te praten. Een replica van de meeting twintig jaar eerder, dat grote gevolgen heeft gehad voor de ‘groene industrie’. Het resultaat van de meeting stond haaks op het resultaat twintig jaar terug. De conferentie flopte.
 
Met dit in het achterhoofd keek ik met andere ogen naar Brazilië. Ik wilde weten of de groene gedachte nog ergens uit op te merken was. Ik zag rellen. Ik zag een metro die voor het eerst in 14 jaar reed. Ik zag vooral een verdeelde bevolking. Dat het WK leeft is een understatement, het gaat niet meer alleen over het balletje trappen zelf. Het biedt vele mensen hoop en geloof, maar het zorgt ook voor onbegrip dat dit grote geldverslindende evenement in 2014 nog moet plaatsvinden.
 
Het enige groene aan dit WK is de bankrekening van de FIFA. Het woord duurzaamheid heb ik nog niet horen vallen en zal met de aanstelling van Rusland (WK 2018) en Qatar (WK 2022) voorlopig niet in de picture komen. Ik snap wel dat de VN-conferentie twee jaar geleden geflopt is. Hoe krijg je landen als Brazilië, India en China betrokken met duurzaamheid als zo’n grote boevenbende (de FIFA) ermee weg komt om duurzaamheid elke vier jaar net zo makkelijk aan de kant te zetten als Nederland met Spanje deed?
 
Het is veelzeggend dat zelfs het gras in Manaus niet echt groen is, maar daar een likje verf voor nodig heeft. Zelf met hun hele bankrekening kan de FIFA niet genoeg verf kopen om dit WK écht groen te krijgen.

Bron voor deeplinks

Foto: nuttakit / FreeDigitalPhotos.net

Cookieinstellingen