Historische fotoglasplaten geschonken aan de gemeente Beuningen

Dinsdag 9 december overhandigden de heer Van Haaren en Louise en Wilbert Lelivelt-Van Haaren een collectie historische fotoglasplaten aan de gemeente Beuningen. De heer Van Haaren heeft deze collectie enkele jaren geleden verworven en aan zijn familieleden Louise en Wilbert Lelivelt-Van Haaren geschonken. Samen schenken zij nu de collectie aan het gemeentearchief van gemeente Beuningen.

De collectie bestaat uit 68 fotoglasplaten en bijbehorende fotoafdrukken uit de jaren tien van de 20e eeuw. De fotoglasplaten hebben een afmeting van 13×18 of 13×9 (cm). De collectie is oorspronkelijk afkomstig van de familie Verstraaten, waarvan de heer W.J.J. Verstraaten van 1901 tot 1923 burgemeester van de (voormalige) gemeente Beuningen was. De glasplaten bevatten familiefoto’s van de familie Verstraaten, maar ook van gebouwen in de gemeente Beuningen zoals ‘Villa Vinckendael’ en ‘De Asdonck’. Burgemeester Carol van Eert: “Ik ben erg verheugd over deze bijzondere gift. Het gebeurt sporadisch dat dergelijke particuliere collecties boven water komen en dan ook nog geschonken worden aan het gemeentearchief.”

Links de heer Van Haaren, rechts burgemeester Carol van Eert
fehs4h2yq1x3vp00lloppnki3
De foto’s zijn naar grote waarschijnlijkheid gemaakt door de heer G.M. Burgers in opdracht van de familie Verstraaten. De heer Burgers verhuisde in 1892 van Wijchen naar Beuningen waar hij zich samen met zijn vrouw Helena Braam uit Weurt vestigde en een smederij opende. Als hobby had hij fotograferen. Rond de eeuwwisseling van de 20e eeuw tot in de dertiger jaren van de vorige eeuw heeft hij veel foto’s gemaakt. Een deel van de door hem gemaakte foto’s is in 2004 al ondergebracht in de archiefbewaarplaats bij het Regionaal Archief Nijmegen. Dit gaat ook gebeuren met de collectie die vandaag aan de gemeente Beuningen geschonken werd.

De verzameling is uniek, omdat in die tijd slechts een beperkt aantal mensen zich een foto konden permitteren. De foto’s zijn ruim 100 jaar oud. Opmerkelijk is het vele ‘groen’ dat te zien is op de beelden en ook kan men aan de kleding het verschil in stand zien. Verder valt de hoge resolutie van de foto’s op.

De verzameling zal te zijner tijd op de website van de gemeente Nijmegen te zien zijn en op de open gemeentedagen wordt met de verzameling geëxposeerd. Daarnaast worden kopieën aan de verzorgingshuizen in de gemeente Beuningen aangeboden.

Fotograaf: Waarschijnlijk G.M. Burgers
Fotocollectie Gemeente Beuningen
Deze foto is gemaakt bij villa ‘de Asdonck’.
Er achter stonden de gebouwen van de appel-geleifabriek en stoombierbrouwerij van de familie Verstraaten. De villa aan de van Heemstraweg is eind 60-er jaren gesloopt.
oz6jxib4ninhc71tuen9lus2x

Bertus Bolsius (*1913) en nicht Irene Verstraaten (*1912) op het grint. Op de achtergrond schuur met wolfsdak. Ook deze foto is genomen op het terrein van de Asdonck.
Anno 2014 staat er op deze locatie alleen nog maar de witte schuur, nu in gebruik als sportcentrum. De schuur maakte deel uit van het fabriekscomplex.
Voor dit gebouw is een gemeentelijke monumentenstatus medio ’14 al aangevraagd.
qo4wexb1170izeejmhm91nznt
Looprek met Willy Verstraaten (*17-12-1918, dv Antoon Verstraaten en Lotty Bakker), en drie huishoudsters er omheen.
Wie zijn de drie huishoudsters??
rv6a5p6bkyub3s0i1go4fu87i

Kinderen op ezelkar bij de H. Corneliuskerk aan de dorpssingel.
Het klokketorentje staat nog op de pastorie: met de storm van 1911 is deze naar beneden gekomen. Links voor: dit huis is in 1918 afgebrand en herbouwd.
Op de fiets Betsy Thijssen-Kleinen (van villa Betsy aan de van Heemstraweg), Marie Brekelmans-v/d Hoogen. Marie was gehuwd met meester Brekelmans, onderwijzer op de RK-jongensschool in Beuningen.
sdlmcc263h35js8p9h4ib0my1

Cookieinstellingen