Leerlingen van de Triangel en Fontein even student

Foto: Hans Straten

Donderdagmorgen voelden de kinderen van groep 7 en 8 zich helemaal student, want ze waren op het hoorcollege van de Universiteit van Beuningen. In navolging van de colleges voor volwassenen, georganiseerd door Hans van Koningsbruggen, kwamen nu de jeugdigen van Beuningen in beeld.

Hans had voor dit bijzondere college Marc ter Horst uitgenodigd. Marc, die zojuist een boek geschreven heeft, nam de uitnodiging dankbaar aan en doceerde een schitterend college over het ontstaan van de aarde, gerelateerd aan zijn boek ‘Hé Aardbewoner’.

Het boek gaat over alles wat met de aarde te maken heeft: vulkanen, overstromingen, klimaatverandering, ontdekkingsreizen en dus ook het ontstaan van de aarde.
P1060940

“Wordt het zwaar?” vraagt Marc aan twee leerlingen die al geruime tijd een andere leerling dragen. “Ja”, zegt een meisje. “Heel zwaar.” “En wat zien we hier nu gebeuren?”, vraagt Marc. Al snel komen de antwoorden en weten de leerlingen dat de zwaartekracht hier verantwoordelijk voor is. “De aarde trekt hem omlaag en dat komt omdat de aarde zelf heel zwaar is. Zo trekt de zon, die nog veel zwaarder is weer aan de aarde en zo blijven wij eigenlijk aan de zon vastzitten”, doceert ter Horst.

De aarde in een dag en uur na uur.

P1060949

Dan gaat hij voorlezen uit zijn boek. De studenten luisteren en sommigen zijn al best goed ingevoerd. “Weten jullie dat er in de bergen eerder inktvissen dan bergbeklimmers waren?” Ter Horst vertelt over het leven in de zeeën en vervolgens over de botsing van de tektonische platen, waardoor er bergketens ontstonden en zo de resten van de inktvissen naar boven gestuwd werden.”
“Meneer, hoe weten we dit nu allemaal zo zeker, want er waren toch nog geen fototoestellen?”, vraagt een student in spe. Nu wordt het voor de wetenschapper even moeilijk. Toch werd zijn antwoord weer duidelijk en het studentje kon ermee uit de voeten.

 P1060941

Cookieinstellingen