Drogisterijen en apotheken schieten tekort in voorlichting

Een zalfje dat in combinatie met andere medicijnen risico geeft op bloedingen mag niet zomaar meegegeven worden bij de drogist en apotheek. Volgens de Consumentenbond gebeurt dit toch bij meer dan de helft van de drogisterijen en bij bijna een zesde van de apotheken.

De Consumentenbond bezocht 40 drogisterijen en 40 apotheken om tot deze resultaten te komen. Bij meer dan de helft van de drogisterijen wordt geen enkele vraag gesteld bij aankoop van het zalfje Miconazol. De kassacheck: ‘Wilt u nog informatie over dit product?’, wordt ook niet gedaan.

Keurmerk

De meeste drogisterijen hebben het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg. Dat mogen zij alleen voeren als het personeel altijd checkt of de klant advies nodig heeft, deskundig en acuteel advies geeft en waar nodig verwijst naar de huisarts of apotheek.

Bij de test kreeg mystery-klant de tube Micanozol bij 35 drogisterijen mee. Drie drogisterijen adviseren nog wel om contact op te nemen met de huisarts of apotheek. Miconazol gecombineerd met antistollingsmiddel fenprocoumon of acenocoumarol kan risico geven op ernstige bloedingen.

Apothekers moeten kunnen adviseren of er een wisselwerking is met andere medicijnen. Zes van de 40 apothekers vroegen echter niet of de klant ook andere medicijnen gebruikt. Daarnaast vroegen drie apothekers er wel naar maar zij gaven de tube uiteindelijk wel mee. De overige apothekers gaven wel aan dat het middel niet samengaat met bloedverdunners.

 

Cookieinstellingen