Voorkom overlast door houtstook

Foto: BNG

Door het gebruik van een houtkachel of open haard komen schadelijke stoffen in uw woning. Buiten kunnen deze schadelijke stoffen in de lucht blijven hangen, vooral bij windstil en mistig weer. Mensen in de omgeving kunnen hier last van hebben.

Wat betekent dit voor uw gezondheid?

Houtrook bevat fijn stof waarin schadelijke stoffen zitten. Bij het stoken op een verkeerde manier of met een verkeerde brandstof komen extra veel schadelijke stoffen vrij. Het gaat bijvoorbeeld om roet en koolmonoxide (CO). Mensen met astma, bronchitis of een andere aandoening aan de luchtwegen, krijgen sneller gezondheidsklachten door rook.

Wat kunt u doen om schadelijke effecten te voorkomen of te beperken?

  • Gebruik een houtkachel of open haard niet als hoofdverwarming.
  • Stook niet bij windstil of mistig weer. De rook blijft dan in de omgeving hangen en kan dus klachten veroorzaken bij uw buren.
  • Gebruik alleen droog en schoon hout, óók in allesbranders. Laat hakhout 1-2 jaar drogen.
  • Gebruik geen sloophout, geïmpregneerd, verduurzaamd, geverfd of gebeitst hout, restjes spaanplaat, triplex of hardboard en ook geen plastic, papier en textiel. Bij het verbranden daarvan komen extra veel schadelijke stoffen vrij.
  • Laat een stooktoestel installeren en controleren door een erkend bedrijf.
  • Laat de schoorsteen elk jaar vegen en leeg de aslade op tijd.
  • Ventileer tijdens het stoken door ramen open te zetten in dezelfde ruimte. Vuur gebruikt veel zuurstof dus door extra te ventileren komt er frisse lucht naar binnen en worden rookgassen afgevoerd naar buiten. Het hoger zetten van de mechanische afzuiging kan er juist voor zorgen dat er rook in de ruimte komt.
  • Aan de kleur van de rook kunt u zien hoe de verbranding is. Witte of kleurloze rook is goed; donkere rook geeft aan dat het vuur niet goed brandt.
  • Gebruik een koolmonoxide-melder, zodat u tijdig gealarmeerd wordt als het vuur niet goed brandt en er koolmonoxide vrijkomt.
  • Het is ook verstandig om uw schoorsteen en rookkanaal goed te isoleren en te zorgen voor een schoorsteen die past bij de grootte van uw open haard of houtkachel. Een passende en goed geïsoleerde schoorsteen voert de rook op de juiste manier af. Dit is belangrijk voor uw gezondheid en voor het voorkomen van schoorsteenbranden. Als u twijfelt of uw schoorsteen geschikt is voor uw open haard of houtkachel, kunt u een installateur om advies vragen.
  • Als de schoorsteen niet hoog genoeg is of dicht in de buurt staat van de woning van uw buren, kan dat flinke overlast van rook geven. Ook een regenkap kan overlast veroorzaken, doordat de rook er onder kan blijven hangen. Vervang een regenkap daarom door een ‘gek’ of deflectorkap, zodat de rookgassen ongehinderd de schoorsteen uit kunnen
Cookieinstellingen