Gonny Kaldenberg en Stichting Perspectief krijgen titel Taalhelden Beuningen 2021

Foto:

Laaggeletterdheid komt vaker voor dan je denkt. Voor mensen met lees- en schrijfproblemen of problemen met het gebruik van de computer is de stap naar een taal- of computercursus vaak  groot. Dat is jammer, want deze vaardigheden kunnen je leven veranderen! Mensen die laaggeletterden helpen om geschreven taal te begrijpen of de computer te gebruiken zijn helden. Taalhelden. Daarom reikte de gemeente op maandag 6 september tijdens de Week van Lezen en Schrijven de Beuningse Taalheldenprijzen uit aan onze grootste Taalhelden van dit jaar.

De winnaars van de doorgeef medailles hebben een bijzonder verhaal. Het zijn personen die laaggeletterdheid signaleren, het taboe doorbreken en mensen die moeite hebben met lezen en schrijven wijzen op taalcursussen.

Gonny Kaldenberg is cursist van het ROC en volgt de taal- en computercursus omdat ze, door haar dyslexie, moeite had met lezen en schrijven. Tijdens de cursus is ze erg gegroeid, mede dankzij haar doorzettingsvermogen. Zo begon ze met het aanpakken van haar schrijfprobleem, vervolgens zocht ze een nieuwe uitdaging in het rekenen en ook ging ze aan de slag met digitale vaardigheden. Gonny wilde nog meer. Ze maakte een CV en ging naar het UWV. Nu doet ze vrijwilligerswerk.

Naast haar eigen ontwikkeling is ze ook betrokken bij medecursisten door ze op weg te helpen. Ze brengt laaggeletterdheid onder de aandacht in de gemeente Beuningen.

Sinds de komst van corona is het voor veel mensen lastig om contact te onderhouden. Daarom is Perspectief gestart met een tabletcursus. Elly Hagen en Shyrania Coffie zijn van Stichting Perspectief. Binnen Stichting Perspectief houden zij zich onder andere bezig met het Tablet-project. Shyrania en Elly namen hiervoor het initiatief en helpen hierbij inwoners op weg.

Laaggeletterdheid in onze regio

Er zijn veel laaggeletterden in Nederland. Zo’n 2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven,  rekenen of om met het omgaan van de computer . In Gelderland heeft ongeveer tien procent van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar daar moeite mee. Dat betekent dat het voor hun moeilijk is om bijvoorbeeld gebruik te maken van het internet, online bankieren of het snel lezen en begrijpen van borden kunnen. We willen hen helpen om deze vaardigheden te leren. Zo kunnen zij bijvoorbeeld (klein)kinderen voorlezen of makkelijker doorstromen naar een andere baan, als een fysieke baan te zwaar wordt.

De week van lezen en schrijven

De uitreiking vindt plaats tijdens de Week van Lezen en Schrijven. Tijdens deze week gaan we laaggeletterdheid onder de aandacht brengen om zoveel mogelijk mensen te stimuleren om een cursus te gaan volgen. De week is van maandag 6 tot en met zondag 12 september.

Kent u iemand die moeite heeft met lezen of schrijven? Of heeft u daar zelf moeite mee? Praat erover via het speciale telefoonnummer 0800 023 4444 of kijk op www.daarhebjerechtop.nl.

Voor meer informatie over laaggeletterdheid, zie www.lezenenschrijven.nl.

Cookieinstellingen