Weurt bloeit op met nieuwe wijngaard door veranderend klimaat

Foto: Ove via Pixabay

Het veranderende klimaat in Gelderland zorgt voor drogere en warmere zomers, waardoor het gebied steeds meer op delen van Frankrijk lijkt. Deze verandering biedt nu ook andere druivensoorten de kans om te gedijen in het Nederlandse klimaat, terwijl ze daarvoor als ongeschikt werden beschouwd. Lokale Pinot Noir en Chardonnay wijnen lijken nu werkelijkheid te worden.

De gemiddelde temperatuur in De Bilt is gestegen naar 10,5 graden over een heel jaar, 0,4 graden meer dan in de periode van 1981 tot 2010. Hoewel dit verschil op het eerste gezicht niet spectaculair lijkt, is het van groot belang in de klimaatwetenschap. In vergelijking met het begin van de vorige eeuw, toen het gemiddelde nog op 8,9 graden lag, is de stijging significant.

Gea Offerein en Pieter Oosterhout uit Beuningen hebben geprofiteerd van deze veranderingen en zijn een wijngaard gestart op een stuk grond van 7000 vierkante meter aan de Van Heemstraweg in Weurt. Op deze wijngaard worden klassieke Franse druivenrassen zoals Pinot Noir, Pinot Blanc en Chardonnay geteeld. Dit jaar was er een experimentele oogst, en volgend jaar wordt de eerste echte oogst verwacht. Het doel is om uiteindelijk zo’n 1200 flessen wijn per jaar te produceren. Hoewel het stel veel zelf heeft moeten uitzoeken, hebben ze ook lessen en cursussen gevolgd om hun wijnbouwvaardigheden te vergroten.

De stijgende temperaturen en toename van zonuren spelen een cruciale rol in het rijpingsproces van de druiven. Experimenten met nieuwe druivenrassen lijken veelbelovend en geven hoop op een succesvolle toekomst voor de Gelderse wijnbouw.

Lees meer over deze ontwikkeling in het artikel hier.

Cookieinstellingen