Duurzame Jaarwisseling: Effectief Beheer van Vuurwerkafval en Milieueffecten

Foto: Me_mylife, Pixabay

Nu de jaarwisseling heeft plaatsgevonden, kunnen we terugblikken op het nieuwe jaar dat is ingeluid. Naast de genoegens van oliebollen en champagne was het traditionele vuurwerk ongetwijfeld een opvallend onderdeel van de vieringen. Hoewel meningen over vuurwerk verdeeld zijn, was het aftellen tot middernacht en het afsteken van vuurwerk voor velen een hoogtepunt.

Helaas zorgt vuurwerk ook voor milieuvervuiling. Bij het afsteken van vuurwerk komt er immers fijnstof in de lucht. Ook komen er zware metalen vrij, die in de bodem en het water terechtkomen. Vuurwerk bevat barium, antimoon en strontium, die schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Koper in vuurwerk is daarnaast giftig voor het waterleven. Ongeveer 18 procent van al het koper in het oppervlaktewater komt uit vuurwerk. Illegaal vuurwerk bevat ook nog cadmium en perchloraat; metalen die zorgen voor mooie kleuren en vormen bij het afsteken van het vuurwerk.

Nadat de dampen zijn opgelost, blijven er vaak nog lange tijd veel vuurwerkresten in de natuur aanwezig. In het karton en papier zitten veel nog onverbrande chemische stoffen en zware metalen. Ook wordt er in vuurwerk plastic verwerkt, zoals bijvoorbeeld in knetterballen, waarvan een plastic omhulsel overblijft.

Het is dan ook van groot belang om vuurwerkafval zo snel mogelijk op te ruimen. Dat voorkomt dat schadelijke stoffen uitspoelen in de bodem en het oppervlaktewater en dat er plastic achterblijft in de natuur. Vuurwerkresten kunnen bij het huishoudelijk restafval.

Siervuurwerk heeft meer schadelijke uitstoot voor het milieu dan knalvuurwerk. Knalvuurwerk (waarvan de meeste soorten sinds 2019 in Nederland zijn verboden) bestaat voornamelijk uit buskruit. Siervuurwerk bevat daarnaast ook zware metalen. Daarmee is knalvuurwerk minder slecht voor het milieu, maar veroorzaakt het wel meer geluidsoverlast voor mens en dier.

Cookieinstellingen