Man uit Druten bestraft voor reeks misdrijven

Foto: CC0

De rechtbank veroordeelt een 64-jarige man uit Druten tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden en een taakstraf van 60 uur. De man maakte zich schuldig aan meerdere misdrijven tussen mei 2017 en mei 2020.

De man stuurde in mei 2017 meerdere brieven aan de gemeenteraad van Druten en Beuningen. Hij beschuldigde daarin de burgemeester, wethouders en gemeentefunctionarissen van onder andere graaigedrag, maffiapraktijken en machtsmisbruik. Hij deed dat naar eigen zeggen om misstanden aan de kaak te stellen.

Smadelijke uitspraken

Volgens de rechtbank komt iedere burger het recht op vrije meningsuiting toe, maar is dat recht niet onbegrensd. De onnodig grievende uitlatingen in combinatie met het ongefundeerde karakter van de aantijgingen raken de reputatie en integriteit van deze personen. Dat betekent dat het karakter van deze uitlatingen smadelijk is.

Omdat de rechtbank niet kan vaststellen dat hij deze uitlatingen willen en wetens in strijd met de waarheid heeft gedaan, spreekt zij hem vrij van laster.

Verbreken zegels en belediging

Daarnaast verbrak de man op meerdere momenten in 2019 en 2020 zegels die door de gemeente in zijn pand waren aangebracht in verband met de illegale verhuur van kamers. Bij 1 van de controles van het pand in 2020 beledigde hij ook nog een gemeentefunctionaris.

Straf

De man is al jaren verwikkeld in een conflict met de gemeente. Hij uitte zijn boosheid door over de daarbij betrokken personen beledigende teksten te schrijven en te verspreiden. Ook het verbreken van zegels en het beledigen van een gemeentefunctionaris getuigt van een gebrek aan respect voor het openbaar gezag. Omdat de man zich ervan bewust moet worden dat wat hij heeft gezegd, geschreven en verzonden niet onbestraft kan blijven, legt de rechtbank een taakstraf op. Omdat de rechtbank verwacht dat het conflict tussen de man en de gemeente niet op korte termijn zal eindigen, legt ze ook nog een voorwaardelijk celstraf op. Dit om hem ervan te weerhouden opnieuw de fout in te gaan.

Bron: Rechtspraak

Cookieinstellingen