Collectieve actie zonnepanelen succesvol gebleken

De inkoopactie Zonnepaneelvoordeel van 28 gemeenten in de stadsregio en
Regio Rivierenland is zeer succesvol geweest. Als gevolg van de actie
zijn er 7.000 panelen geplaatst.In de stadsregio hebben meer dan 300 huishoudens gemiddeld 12 panelen per huishouden geplaatst. Wethouder Piet de Klein van de gemeente Beuningen en initiator van de actie, kijkt tevreden terug.

3 miljoen euro
In 2013 was er de nodige reuring rondom zonnepanelen. De importheffing en de onduidelijkheid rondom saldering leidde tot onrust en vertraging. Uit de eindevaluatie van de collectieve inkoopactie zonnepanelen blijkt dat er desondanks in totaal 7.000 panelen zijn geïnstalleerd, goed voor 1,5 MegaWatt.

De installatie heeft 7.000 manuren werk gegenereerd voor hoofdzakelijk lokale installateurs en is goed voor een investering van circa 3 miljoen euro in beide regio’s. Daarnaast is geconstateerd dat een aantal huishoudens met de informatie van de actie Zonnepaneelvoordeel tenslotte met andere leveranciers in zee is gegaan. De totale spinoff van de actie heeft naar schatting een omvang van bijna 10.000 zonnepanelen.
 
10 jaar ontzorging
Zonnepaneelvoordeel onderscheidde zich van andere inkoopacties elders in Nederland vanwege de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. De door stadsregio en Regio Rivierenland uitgeschreven aanbestedingsactie werd destijds gegund aan Ballast Nedam, waarbij der kwaliteit van de zonnepanelen en omvormers en de ontzorgingstermijn van 10 jaar in combinatie met een redelijke prijs de doorslag hebben gegeven.
 
Zonnepaneelvoordeel is een onderdeel van het regionale energie- en klimaatprogramma De Groene Kracht. De actie, geïnitieerd door de gemeente Beuningen, is een mooi voorbeeld van het opschalen van een lokaal project tot regionaal schaalniveau, met (prijs)voordeel voor de inwoners van de deelnemende gemeenten.

 

article
4010
De inkoopactie Zonnepaneelvoordeel van 28 gemeenten in de stadsregio en Regio Rivierenland is zeer succesvol
https://beuningen.nieuws.nl/gemeente/20140206/collectieve-actie-zonnepanelen-succesvol-gebleken/
2014-02-06T09:35:00+00:00
Gemeente