Digitaal nieuws lezen neemt toe

LANDELIJK, 24 maart 2012 – Het lezen van dagbladen op digitale platformen is groeiende.Dat blijkt uit de nieuwe jaarrapportage van deze NOM Print Monitor (NPM). Het rapport bevat de gegevens over het bereik van dagbladen en tijdschriften in de periode januari t/m december 2011. Nieuw in de NPM is het meten van het lezen op digitale platformen.Uitgevers van dagbladen en tijdschriften hebben in de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan de nieuwe ontwikkelingen op digitale platformen, zoals smartphones, tablets en e-readers. Er worden verschillende vormen van dagblad- en tijdschriftmerken ontwikkeld die toegankelijk zijn op deze nieuwe platformen (websites, digitale edities, apps etc). De vraag die door NPM gesteld wordt is natuurlijk hoeveel lezers deze nieuwe platformen genereren.

LANDELIJK, 24 maart 2012 – Het lezen van dagbladen op digitale platformen is groeiende.

Dat blijkt uit de nieuwe jaarrapportage van deze NOM Print Monitor (NPM). Het rapport bevat de gegevens over het bereik van dagbladen en tijdschriften in de periode januari t/m december 2011.

Nieuw in de NPM is het meten van het lezen op digitale platformen.

Uitgevers van dagbladen en tijdschriften hebben in de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan de nieuwe ontwikkelingen op digitale platformen, zoals smartphones, tablets en e-readers. Er worden verschillende vormen van dagblad- en tijdschriftmerken ontwikkeld die toegankelijk zijn op deze nieuwe platformen (websites, digitale edities, apps etc). De vraag die door NPM gesteld wordt is natuurlijk hoeveel lezers deze nieuwe platformen genereren.

Gedrukt daalt, digitaal groeit
Het lezen van dagbladen en tijdschriften op digitale platformen is nog relatief gering (Bereik van gedrukte dagbladen 64,5% – digitale dagbladen 34,7%). Over hoe groot de groei van het bereik bij digitale dagbladen is, kan nu niets gezegd worden daar dit voor het eerst gemeten wordt. Bij de gedrukte dagbladen is echter een daling ten opzichte van de vorige meting (66%) te zien.

Computer nog meest gebruikt
Met 34,7% leest iets meer dan een derde van de mensen een dagblad op de computer. Hoewel het lezen via de mobiele telefoon (9,1%) en via de tablet (4,2%) nog laag zijn is hierbij duidelijk een groei te zien in de loop van 2011.

Mannen, hoger opgeleiden en leeftijd
De NPM constateert dat mannen vaker zeggen digitale platformen te gebruiken dan vrouwen. Hetzelfde geldt voor hoger opgeleiden; zij lezen hun dagblad of tijdschrift veel vaker digital dan lager en middelbaar opgeleiden.

Wat betreft leeftijd zijn ook verschillen te zien in het gebruik van digitale platformen. In de groep van 13-34 jaar gebruikt men eerder de smartphone terwijl door de groep 35-49 jarigen vaker de computer en tablet wordt gebruikt.

Uit een Amerikaans onderzoek zou blijken dat digitale nieuwsbronnen de papieren nieuwsbronnen voorbij zijn gestreefd en alleen nog een klein gat is tussen internetnieuws en TV-nieuws dat nog op numer één staat.

Bron: [file jaarrapportage van de NOM Print Monitor]
Website:
nommedia.nl

 

persbericht-jaarcijfers-nom-januari-december-2011-incl-bereikscijfers.pdf

Cookieinstellingen