Column: Paardekracht

Nog niet zo heel lang geleden vierden de Chinezen nieuwjaar. Hun jaar begint volgens onze kalender op 31 januari en is dit jaar toegewijd aan het paard. Juist, dat paard waarover André van Duin een befaamd liedje maakte en over een ruime week in alle café’s in Zuid-Nederland te horen is.Door Thomas Luttikhold

Als klap op de vuurpijl besteedt het journaal ook aandacht aan het paard. Helaas wel op een negatieve manier, want juist in de week dat de Chinezen het jaar van het paard begroetten, verwelkomden wij een nieuw paardenvleesschandaal. Over ‘seizoensproducten’ gesproken.
 
Nobel dier
Het meest nobele dier van de dierenwereld heeft het niet makkelijk. Hij staat met de ratio van een tieneridool vol in de spotlight en hobbelt van schandaal naar schandaal. Onterecht! Vandaar dat het tijd voor eerherstel is. De schandalen gaan namelijk niet over het product an sich, maar over ordinair gesjoemel in de boekhouding. Waarom? Paard is nu eenmaal goedkoper dan rundvlees. Het kind van de rekening? Het woord paard is de laatste tijd onlosmakelijk verbonden met schandaal.
 
Rollende koppen
Daar waar schandalen zijn rollen de koppen. De sjoemelaar zit allang achter de tralies. Maar omdat de boekhouding foetsie is, zit de NVWA opgescheept 28.000.000 kg ondefinieerbare vlees. Wat zij hier mee gedaan hebben is net zo raadselachtig als het daadwerkelijke percentage paardenvlees in deze 28 miljoen kg. En daar gaat het faliekant mis. Want de kans bestaat dat aardig wat edele paardjes een troosteloze aftocht hebben gekregen naar de container.
 
Respectloos
Het meest respectloze dat je met vlees kan doen is het weg gooien. Dit zullen veel slagers beamen. Laat het woord paardenvleeschandaal vallen en je merkt een lichte irritatie. Het is ook niet eenvoudig om een edel stukje vlees zo van z’n voetstuk te zien vallen. Vooral als het verspild wordt. Zonde.
 
Wanneer het journaal melding maakt van een nieuw paardenvleesschandaal heb ik moeite om dit af te kijken. Bij het horen van ‘er staat een paard in de gang’ denk ik standaard: “liever in de gang dan in de kliko”. En stiekem ben ik jaloers op de Chinezen. Het jaar van het paard staat symbool voor actie, te verrichten werk en power. In het Nederlands hebben we daar niet voor niets een woord voor: paardenkracht. Kortom, gelukkig nieuwjaar! 新年好!

Cookieinstellingen