Debat Anima Mundi is geen Idols

Foto:

Tot die uitspraak kwam debatleider Vincent Cantrijn tijdens de informatie- en discussieavond over het voornemen tot plaatsen van het kunstwerk Anima Mundi aan de Dijk in Winssen.Uit de aanwezigheid van ruim honderd belangstellenden blijkt dat er goed gehoor gegeven is aan de oproep van de gemeente om deel te nemen aan het debat over de plaatsing van het kunstwerk. Ook een inwoner uit Weurt had de moeite  genomen om voor het debat naar Winssen te komen. Hij kreeg bijval voor zijn woorden: “Die prachtige dijken die zijn van ons allemaal, die zijn niet van een college of een wethouder of van een kunstenaar. Ik vind dat de mening van ons allemaal hier met deze geweldige opkomst, te weinig tot zijn recht komt.” 

“De uiterwaarden zijn van ons, zegt die meneer”, neemt Vincent het gesprek over. “Naar mijn mening is dat terecht maar in een democratie waar besloten wordt over dit soort zaken, heeft u een raad gekozen die daar over gaat. Want dat is uiteindelijk de democratie en dan kan niet als in een soort Idols besloten gaan worden van doen we het nu wel of niet.”

Passend in filosofie om toerisme te bevorderen
Vincent zocht een raadslid uit de zaal en stelde Fons Mentink van het CDA de vraag wat hij van de stelling ‘het is van ons’ vond. “Daar ben ik het mee eens”, antwoordde Fons. “Maar de voor en nadelen gelden niet alleen voor Winssen maar overstijgen zelfs Beuningen door de filosofie die achter dit kunstwerk zit. Het past in de ontwikkelingen die rond de rivieren in Gelderland gaande zijn om toerisme te bevorderen. Maar dat is mijn persoonlijke mening.”

Veranderingen in de omgeving
Antoinette Scheepers, inwoonster van Winssen: “Ik woon pal aan de dijk waar dit kunstwerk moet komen en heb er slapeloze nachten van. De natuur wordt aangetast en er is niemand hier in Winssen die achter het plan staat. Ger Loeffen, lid van de kunstcommissie reageert:  “Zo staat er nu aan de dijk ook een dijkmagazijn wat er 100 jaar geleden niet stond en nu mooi gevonden wordt. De dijk is aangepast en men vindt het nu ook mooi.”

Kopje koffie bij de Jumbo
Een andere inwoonster van Winssen uit haar angst voor ‘bussen Japanners’ die het kunstwerk komen bezoeken en weer een andere vraagt waarom er niet aan horeca gedacht wordt zonder dat de Anima Mundi eerst moet komen. “Er fietsen nu al genoeg mensen op de dijk en als ze me vragen waar ze een kopje koffie kunnen drinken, stuur ik ze naar de Jumbo. Daar is het dan nog gratis ook”,  merkt een vrouw in de zaal op. “Als er iets aan toerisme verbetert moet worden dan kan dat nu ook al.”

Hoge bomen als coulissen voor het kunstwerk

Wil Jansen, architect uit Beuningen doet een duit in het zakje van voorstanders: “Ik fiets hier elke week en wat ik heel mooi vind aan deze route is dat het ons allemaal verbind. We zijn Maas en Walers die allemaal verbonden zijn aan het water en weten wat het is om achter de dijken te wonen. Zo’n kunstwerk vraagt om een lijn en een drager. De dijk kan zo’n hele mooie drager zijn. Los gezien van alle emoties maar alleen kijkend naar de kwaliteit van de plek en de keuze daarin. Als je dan naar de dijk kijkt dan is dat voor Maas en Waal een hele mooie drager voor dit kunstwerk. Juist omdat het in schaal groter is dan de schaal van het dorp of een enkele plek. De breedte en mooie achtergrond met bomen creëert een natuurlijke plek voor dit kunstwerk.”

Volle zaal
De zaal was goed gevuld met iets meer dan honderd belangstellenden. Dat de meesten inwoners van Winssen waren zal niemand verbazen. Zowel wethouder Driessen als de debatleider benoemden beiden het verloop van het debat. Alhoewel de meeste aanwezigen tegenstanders van de locatie van het kunstwerk waren, is het debat met respect naar elkaar toe verlopen.

Verschillende rollen
Stichting Anima Mundi heeft als doel het kunstwerk te realiseren en daarvoor de financiële middelen te organiseren. Het kunstenaarsechtpaar Huub en Adelheid Kortekaas 33 jaar geleden opgevat en in de loop van de tijd zijn twee eerdere locaties afgewezen. Uiteindelijk zijn diverse partijen waaronder Rijkswaterstaat en het Waterschap met het voorstel voor de locatie in de Biezenwaaard in Winssen gekomen. “Een cadeautje wat ons betreft dat het in Winssen ligt”,  zegt Adelheid.

Ook is duidelijk dat de eigenaar van de grond, Rijkswaterstaat, achter het plan staat en toestemming van gebruik van de grond gegeven heeft. De kunstcommissie heeft alleen een adviserende rol en is daar positief in. Zij hebben niet actief dit kunstwerk voor deze locatie uitgezocht. Het verzoek komt van het kunstenaarsechtpaar en is als zodanig in behandeling genomen. Het is nu aan het college om een voorstel tot wijziging van het bestemmingsplan te maken en het is aan de raad om daarover een beslissing te nemen. Het traject zal volgens de daarvoor geldende procedure doorlopen worden.

De raadsvergadering waarin dit gaat gebeuren zal na de zomer zijn, zo geeft wethouder Driessen aan. “Deze vergadering is zoals altijd openbaar. De raadsleden zullen daar in aanwezigheid van pers en eenieder die op de publieke tribune plaats heeft, met elkaar debatteren en een besluit nemen”, aldus de wethouder. Diny Wenting, raadslid van GroenLinks Beuningen heeft namens de partij aangegeven dat zij tegen het plan zijn.

Gerelateerd(e) bericht(en)
02-07-2014 Informatiebijeenkomst over Anima Mundi
30-05-2014 Dialoog over kunstwerk Anima Mundi
25-05-2014 Protest tegen Megatempel
19-02-2014 ‘Rechters van de Tijd’ aan de Dijk
02-09-2011 Beuningen gaat geschiedenis schrijven met een uniek gigantisch kunstwerk
28-07-2011 Anima Mundi – de Ziel van de Wereld

Cookieinstellingen