Stoelgym in MFA ’t Hart Ewijk

Foto: perspectief

Ouder worden is helaas niet altijd even leuk. Spijtig genoeg stoppen we vaak met sporten wanneer de leeftijd omhoog gaat en alles wat moeilijker gaat. Maar betekent dit dat we dan volledig moeten ophouden met sporten/bewegen? Deelneemster aan de stoelgym, Mevrouw Raafs, zegt: “Nee, natuurlijk niet! Ik doe dit juist om nog beweging te krijgen! Ik doe hieraan mee, anders zat ik maar thuis”.

Precies zoals mevrouw Raafs zegt, is de stoelgym er juist op gericht om ouderen, laagdrempelig, toch te laten bewegen. Maar wat is stoelgym nu eigenlijk? Begeleidster van de stoelgym Kitty Koenders zegt: “Stoelgym is 3 kwartier ‘gymmen’ op een stoel, waarvan we 10 minuten een warming-up doen. Alles is gericht op het functioneel bewegen bij de deelnemers. Ook wanneer een deelnemer last heeft van een aandoening passen wij de activiteit hierop aan. Na 3 kwartier gaan we allemaal aan tafel een kopje koffie drinken en gezellig napraten”.

Stoelgym is voor ouderen zeer aantrekkelijk, aangezien je zittend toch nog veel kunt doen. Zo gooien de deelnemers bijvoorbeeld een bal naar elkaar over met tennisrackets (zie foto). Het lijkt misschien niet veel, maar deze oefeningen kunnen veel flexibiliteit bij de deelnemers creëren.

Het werken aan de kwaliteit van je eigen leven op hogere leeftijd kan een uitdaging zijn voor vele ouderen. Stoelgym wordt daarom vaak vergeleken met de trajecten die bij een fysiotherapeut worden gedaan. Bij fysiotherapeuten worden ook laagdrempelige activiteiten gegeven, wat aantrekkelijk is voor ouderen, maar ouderen stoppen vaak na dit traject. Stoelgym wordt regelmatig aanbevolen als vervolg.

Bij stoelgym wordt één keer in de week gegeven, gedurende het hele jaar. Zo hebben de deelnemers ook regelmaat in het bewegen en ontmoeten. “We hebben een mevrouw van 88 jaar die zelfs met regen nog naar de stoelgym komt” aldus mevrouw Raafs.

Heeft u interesse in de lessen van stoelgym en/of andere sportieve mogelijkheden bij u in het dorp, dan kunt u terecht bij Valerie Bekkers, Stichting Perspectief.

Cookieinstellingen